"Toužil jsem prospěti vědě a vlasti své."
Dr. Emil Holub


3. C na exkurzi a v divadle

V pondělí 17. 6. 2024 se třída 3. C společně s paní učitelkou Pýchovou a panem učitelem Hrochem vydala na divadelní představení v Klicperově divadle "Podoba věcí". Při této příležitosti jsme se prošli po Velkém náměstí a „nakoukli" i do katedrály svatého Ducha. Během prohlídky Velkého náměstí si někteří spolužáci připravili referáty z historie Hradce Králové. Samotné divadlo na nás působilo velice originálně a výkony herců představení ještě povýšily. Po jeho skončení jsme měli možnost zůstat na krátkou besedu s režisérem a představiteli inscenace a případně jim položit pár otázek. Chtěli bychom poděkovat paní učitelce a panu učiteli, že tuto akci naplánovali a velmi dobře zorganizovali a budeme se těšit na další podobné.

A jak představení hodnotili spolužáci? Za všechny aspoň dva příklady:

Johana: „Podle mě představení chtělo poukázat na dnešní dobu a také na to, jak je jednoduché někoho zmanipulovat. V případě některých osob, které vykazují nízké sebevědomí a sebedůvěru, může dojít k tomu, že pokud se jim takového pocitu dostane, tak se tato osoba začne chovat sobecky a sebestředně. Konkrétně se tato situace stala ve hře jménem Podoba věcí. V příběhu byly dvě hlavní postavy: studentka umění Evelyn a nesmělý muž jménem Adam. Adam se do Evelyn okamžitě zamiluje. Podle něho je dokonalá. On ale na druhou stranu má malé sebevědomí, a tak si nemyslí, že by někdy mohl být s dívkou, jako je ona. Adamovi velice záleží na tom, jak ho ostatní vidí, například jeho přátelé: Jenny a Philip. Už od začátku hry mi přišlo divné, jak se Evelyn snažila „změnit" Adama. Na konci hry mě opravdu překvapilo závěrečné rozuzlení. Evelyn přiznala, že Adam byl jenom pouhý projekt, na kterém pracovala, a Adam se ocitl sám bez svých přátel, které opustil kvůli ní..."

A ještě Max: „Kladem u tohoto představení bylo určitě jeho zpracování a děj, který byl poměrně zajímavý, a určitě také to, že se režiséři tohoto představení snažili upravit původní děj tak, aby odpovídal dnešní době a aby byl pro mladší generace více pochopitelný. Určitě byl velkým kladem také výběr herců, který mi osobně přisel též dobrý a jejich výkony byly velmi překvapivé.

Záporů na tomto představení až tolik nevidím, jediný problém, který si myslím, že mělo i více lidí, představoval podle mě samotný konec představení, kde nebyl děj úplně dokončen (jako v původním filmu), ale byl ukončen hned po Evelynině prezentaci, díky čemuž jsme se nedostali úplně k výslednému pohledu Adama na tento projekt. Určitě bych ho asi doporučil.

 

21.06.2024 / Ema Zběhlíková 3.C
zpětarchiv
 
© 2015 | Gymnázium Dr. Emila Holuba
tvorba webových stránek: logo-mima