"Toužil jsem prospěti vědě a vlasti své."
Dr. Emil Holub


3. C na výpravě za manganem

Dne 16. 2. 2024 se třída 3. C vydala s doprovodem paní učitelky Mauerové a pana učitele Janů do okolí Chvaletic za poznáním místních manganových odkališť a jejich okolí.

Naše cesta začala už ráno ve škole, kde jsme si sdělili všechny důležité informace o naší ,,exkurzi" a zadali jsme si i hlavní úkol, který spočíval v tom, že jsme po návratu měli ve skupinách vytvořit informační plakát, týkající se tématu v rámci Chvaletic nebo manganu celkově.

Jakmile bylo vše vysvětlené, mohli jsme vyrazit na vlak do Moravan, kde jsme měli původně přestupovat a jet rovnou do Řečan nad Labem, odkud bychom už do Chvaletic došli pěšky. Jenže jsme si po příjezdu omylem spletli nástupiště a vlak do Řečan nám tak ujel, což byla sice škoda, ale dlouhé čekání na další vlak jsme si alespoň urychlili návštěvou místního Duhového jezera a průzkumem lišejníků v jeho okolí.

Pak už ale konečně přijel náš vlak a po asi 45 minutách cesty jsme se objevili v Řečanech nad Labem a mohli jsme se konečně vydat na cestu k místním manganovým odkalištím poblíž Chvaletické elektrárny. Po příchodu už na nás čekal pan Jan Votava, ředitel společnosti Mangan Chvaletice s.r.o. a byl ochoten nám vysvětlit vše okolo tohoto projektu, od historie zdejšího průmyslu a těžby pyritu nebo manganu, až po význam ,,kopců"/ hromad, které tu kvůli ní vznikali a dnes proto obsahují velkou část manganu a jiných kovů.

Postupně jsme pak s naším průvodcem prošli skoro celé okolí těchto ,,kopců" a z jeho informací jsme zjišťovali, jak to tu všechno vlastně vzniklo a to nejdůležitější jsme si i zapsali, abychom to později mohli využít třeba pro tvorbu našich plakátů.

Nakonec jsme se už jen rozloučili, poděkovali jsme za skvělou a praktickou přednášku a vyrazili jsme zpět na vlak, který nám naštěstí znovu neujel a úspěšně jsme tak všichni dorazili do Holic, kde už naše výprava bohužel končila.

Tímto bych chtěl za celou třídu 3. C poděkovat panu Votavovi a hlavně paní učitelce Mauerové a panu učiteli Janů za skvělou exkurzi a budeme se těšit na další podobné akce!!

19.04.2024 / Maxim Vodák 3.C
zpětarchiv
 
© 2015 | Gymnázium Dr. Emila Holuba
tvorba webových stránek: logo-mima