"Toužil jsem prospěti vědě a vlasti své."
Dr. Emil Holub


5 jazyků na pódiu – opět naživo

Tradice započatá před devíti lety zůstává stále nepřerušena. Ve čtvrtek 1. 12. 2022 jsme po dvou covidových letech opět mohli hostit šikovné žáky a studenty základních škol a víceletých gymnázií při soutěži 5 jazyků na pódiu v prostorách naší školy. Naživo jsme vyzkoušeli, jak se osvědčí zapojit techniku do pěveckých vystoupení s nahraným doprovodem jako karaoke a také, jak si žáci sami nebo s pomocí svých učitelů přizpůsobí anebo zcela vymyslí a zdramatizují vlastní rozhovor.

Sjelo se k nám na 120 žáků ze 16 škol obou krajů a zastoupeny byly všechny jazyky, třebaže v ruštině se zúčastnila jen jedna – zato výborná – trojice ze ZŠ SNP v Hradci Králové. V rozhovoru v němčině přišla soutěžit skvělá děvčata z téže školy a ve zpěvu se blýsklo dívčí duo ze ZŠ E. Nápravníka v Býšti.

Poroty ostatních jazyků to neměly tak jednoduché. Španělská porota, do níž k nám téměř pravidelně přijíždí pan Ing. Miguel Ponce Torres z Gymnázia J. K. Tyla v Hradci Králové, udělila první místo za výborný rozhovor děvčatům ze ZŠ Jiráskova Vysoké Mýto. Ve zpěvu zvítězily žákyně ZŠ Závodu Míru. Do poroty francouzštiny přijala pozvání nová ředitelka Francouzské Aliance v Pardubicích a její stážistka. Porota ocenila nejvýše Gymnázium Vysoké Mýto a další místa obsadila ZŠ SNP. Naše trio Anna Chytková, Denisa Schejbalová a Tomáš Hemelík získalo krásné 2. místo ve zpěvu.

Nejpočetněji zastoupená kategorie slova v angličtině patřila žákům ze ZŠ Studánka, ZŠ J. Gočára HK a také ZŠ Sezemice. Vítězný zpěv patřil výhradně sólistům ze ZŠ J. Gočára, ZŠ SNP HK a ZŠ Josefa Ressla Pardubice. Výkony v této kategorii byly opravdu pozoruhodné, takže byly uděleny 4 zvláštní ceny.

Závěrečné předávání cen bylo také o potěšení z libozvučnosti všech jazyků při proslovech rodilých mluvčích. Tradičně je zakončili svou britskou a americkou angličtinou naši stálí porotci Wayne Barber a Daniel Parker.

Koncert vítězů byl inspirativní a krásnou tečkou za setkáním talentovaných, tvořivých a aktivních dětí a dospělých. To vše by nebylo možné uskutečnit bez podpory našich sponzorů – především Pardubického kraje, Města Holice, knihkupectví Oxford v Hradci Králové, Britské rady v Pardubicích a cukrárny Valma Holice a Eko Print HK.

05.12.2022 / Mgr. Zdeňka Raabenstein Schejbalová
zpětarchiv
 
© 2015 | Gymnázium Dr. Emila Holuba
tvorba webových stránek: logo-mima