"Toužil jsem prospěti vědě a vlasti své."
Dr. Emil Holub


7. C v ČNB a Senátu ČR

V pátek 24. 11. se třída 7. C vydala na návštěvu našeho hlavního města. Hned po příjezdu jsme se přesunuli k jedné z pražských věží, Prašné bráně, a měli jsme možnost vystoupat až na její ochoz, ze kterého se nám naskytl pěkný výhled na celé město a také na další bod našeho putování. Poté, co jsme sestoupali poměrně úzkým schodištěm z Prašné brány a přešli silnici, jsme se ocitli před budovou České národní banky. Po bezpečnostní prohlídce nás čekala interaktivní expozice Za měnou. Žáci si tak i za pomoci průvodců připomněli informace, které zejména v minulém roce načerpali během hodin ZSV. Zajímavé bylo například zkusit udržet inflaci okolo 2 % prostřednictvím rotopedu. Tohoto úkolu se nemohl zhostit nikdo jiný než naše Anička, které se to samozřejmě podařilo. Mohli jsme si také prohlédnout padělky bankovek či ukočírovat výši úrokových sazeb.
Dalším cílem naší výpravy byl Valdštejnský palác, a tedy i instituce, která se v něm nachází – Senát ČR. Opět každý z nás musel projít bezpečnostní prohlídkou, nenastal žádný problém, i když někteří s sebou v batohu měli například škrabku. Při samotné prohlídce paláce jsme se dozvěděli o historii budovy, jejích majitelích, ale také o současném využití. V Hlavním sále jsme obdivovali bohatou štukovou výzdobu či nástropní fresku zpodobňující boha války Marta na válečném voze. Navštívili jsme také některé jednací místnosti senátorů. Na závěr prohlídky jsme navštívili Jednací sál Senátu ČR, který původně sloužil jako konírna. Znalosti o horní komoře našeho parlamentu žáci využijí nejen v letošních hodinách ZSV.
Na podobný program se v lednu může těšit paralelní třída, která ale zavítá do jiných prostor ČNB a do dolní komory Parlamentu ČR.

Více fotografií můžete nalézt v galerii.

29.11.2023 / Mgr. Kristýna Martincová
zpětarchiv
 
© 2015 | Gymnázium Dr. Emila Holuba
tvorba webových stránek: logo-mima