"Toužil jsem prospěti vědě a vlasti své."
Dr. Emil Holub


80. výročí transportu pardubických židů

V pátek 9. prosince se v budově Krajského úřadu v Pardubicích uskutečnilo vzpomínkové setkání pro studenty střední škol, které připomnělo smutné osudy židovských rodin za druhé světové války. Akci pořádal Pardubický kraj společně se Státním okresním archivem Pardubice. Za naši školu se v doprovodu paní učitelky Pýchové zúčastnili zejména studenti společenskovědního a dějepisného semináře. Cílem bylo připomenutí osudů židů z Pardubicka, Chrudimska, Vysokomýtska, Litomyšlska a Chotěbořska.

Nejdříve nám byly sděleny základní informace týkající se postavení židů a transportů za druhé světové války s odkazem na místní události. Slova se postupně ujali Petr Mike, Renata Růžičková, oba ze Státního okresního archivu Pardubice, a Šárka Kuchtová z Českého rozhlasu. Slyšeli jsme úryvky z deníků a vzpomínek přeživších i obětí. Mezi nimi se objevila i Hana Sternlicht (rozená Neumannová), která šťastnou část svého dětství prožila v Holicích. Zazněly i nahrávky, které reprodukovaly zážitky Oty Kleptáře a Anny Mandelíkové. Byl zmíněn i příběh Františka Černého, který se zastal utlačovaných židů a byl přesně před 80 lety zatčen gestapem. Domů se už nikdy nevrátil.

Hlavním bodem byla projekce dokumentárního filmu americké produkce „Return to Auschwitz. The Survival of Vladimir Munk," který byl opatřen českými titulky. Vladimír Munk je pardubický rodák, který přežil Osvětim i pochod smrti, úspěšný vědec. Nyní žije ve Spojených státech amerických.

Po skončení programu jsme se vydali před Východočeské divadlo, kde se nacházejí zajímavé infopanely týkající se židů z Pardubicka. Kromě osudů některých z nich je tam i seznam všech ostatních, kteří byli postiženi děním druhé světové války. Exkurzi jsme zakončili na pardubickém zámku, kde jsme vystoupali na nedávno znovuotevřenou věž. Kromě výhledů na Pardubice a okolí jsme si zde mohli pročíst informace o tom, jak vypadaly Pardubice v minulosti.

Exkurze do Pardubic byla pro všechny velmi přínosná. Chtěli bychom tímto poděkovat za pozvání.

O příbězích židů z Pardubicka pojednává třídílný seriál Českého rozhlasu Pardubice Transporty židů z Pardubic.

 

13.12.2022 / Eva Hlaváčková, Ivan Hlávka 6. C
zpětarchiv
 
© 2015 | Gymnázium Dr. Emila Holuba
tvorba webových stránek: logo-mima