"Toužil jsem prospěti vědě a vlasti své."
Dr. Emil Holub


Anglie podruhé

V týdnu od 16. do 22. 10. 2023 se uskutečnil druhý zájezd do Anglie. Pro velký zájem studentů jsme totiž letos vypravili postupně dva zájezdy. Program byl obdobný – první a poslední den zájezdu jsme strávili v Londýně. V úterý jsme viděli Buckinghamský palác, Trafalgar Square, zavítali jsme do nedávno zmodernizovaného muzea voskových figurín Madam Tussauds a odpoledne jsme si prohlédli Londýn z výšky projížďkou na slavném London Eye. Druhý a také nejdeštivější den patřil návštěvě křídových útesů Seven Sisters a přímořskému letovisku Brighton, kde jsme navštívili novou vyhlídkovou atrakci i360. Další den jsme dopoledne strávili v prehistorickém Stonehenge a odpoledne jsme se přesunuli do krásného města Bath, kde jsme navštívili mimo jiné slavné římské lázně. V pátek jsme dopoledne strávili v univerzitním městě Oxford a odpoledne jsme viděli prestižní soukromou školu Eton a okolí královského hradu Windsor. Poslední den v Londýně jsme navštívili londýnskou čtvrť The City – viděli jsme slavné mrakodrapy jako například The Shard of Glass, prošli jsme se po Tower Bridge a navštívili jsme The Tower. Zde většina studentů zvládla navštívit expozici s korunovačními klenoty. Viděli jsme slavnou katedrálu svatého Pavla, královskou burzu a výlet jsme zakončili návštěvou velmi rušné nákupní zóny Londýna – Oxford Street a přilehlé zábavní čtvrti Soho. Velmi rušnou dobu sobotního odpoledne v centru Londýna umocnila ještě skutečnost, že nedaleko probíhala masivní propalestinská demonstrace, proto jsme se již nemohli vydat na Covent Garden. Cesta metrem zpět na okraj Londýna, kde na nás čekal náš autobus, byla pro studenty zážitkem! Několik stanic metra jsme vlivem nastalého chaosu z důvodu technických potíží v metru složitě jeli více jak hodinu. Ale vše jsme zvládli a dle plánu stihli noční trajekt z Doveru. Po celou dobu pobytu byli studenti ubytovaní u hostitelských rodin na jihozápadě Anglie v městečkách Westbury a Frome, odkud jsme vyjížděli na jednotlivé výlety. Jsme rádi, že všichni byli spokojeni s pohostinností a vstřícností rodin a že měli spoustu příležitostí si procvičovat angličtinu. Věříme, že za dva roky opět navážeme na obě vydařené výpravy do Anglie!

A přidáváme hodnocení studentů:

„Celkově pobyt v Anglii hodnotím kladně. Všechna navštívená místa se mi líbíla a i přes autentické (deštivé) počasí jsem si to užila. Ubytování u rodin bylo bez jediného problému. Chovali se k nám mile, komunikovali a vždy nám vyšli vstříc...."

„Zájezd se mi líbil. Nejvíce se mi líbily útesy. Všechny dny byly zajímavé a odlišné. Pobyt v rodinách hodnotím pozitivně, protože nám to přineslo mnoho zkušeností. Dlouhé cestování autobusem bylo náročné, ale zase jsme se podívali na mnoho míst v Anglii."

„Tomuto zájezdu jsem velmi vděčná za přispění k rozvoji mé mluvené angličtiny. Počasí mě sice trochu překvapilo, jelikož byl silný vítr a déšť, ale všechny výlety jsem si i tak užila naplno. A nechtěné komplikace (v metru), které nastaly v den odjezdu, se obdivuhodně vyřešily a já si z Anglie odnáším jen pozitivní vzpomínky."

„Na tomto zájezdu se mi nejvíc líbilo to, že jsme poznali spoustu míst v Anglii. Nebyli jsme pouze v Londýně, ale i ve spoustě dalších měst. Některá města byla snad ještě zajímavější než právě Londýn. Ze všech měst se mi nejvíc líbil Oxford, protože se tam nacházejí velmi krásné budovy. Také byl velmi zajímavý Stonehenge..."

„Jsem hrozně rád, že jsem měl možnost jet. Bylo hrozně zajímavé se podívat do nové země a poznat kulturu Anglie. Nejzajímavější byl Londýn a Stonehenge. ... Třešničkou na dortu bylo ubytování u hostitelských rodin... takže, abych to nějak shrnul. Anglie je nádherná země, počasí už není zas tak hezké a lidé jsou zde hrozně milí."

30.10.2023 / Mgr. Kateřina Kay
zpětarchiv
 
© 2015 | Gymnázium Dr. Emila Holuba
tvorba webových stránek: logo-mima