"Toužil jsem prospěti vědě a vlasti své."
Dr. Emil Holub


Astropřespávačka 2023

Již 5. ročník kroužku jsme zakončili přespáním ve škole, za účelem pozorovat noční oblohu i za hluboké tmy.

Několik účastníků kroužku i dalších zájemců o astronomii se ve večerních hodinách dne 26. června 2023 shromáždilo na sportovišti školy. Jali jsme se vyplňovat pracovní listy na hlubší pochopení významu Slunce nejen pro naši planetu, abychom ho pak následně mohli pozorovat školním dalekohledem. Přes patřičný filtr jsme tak mohli vidět jeho majestátnost i skvrny „na kráse". Po jeho západu jsme upřeli svoje zraky přes dalekohled na krále noční oblohy, Měsíc, jenž se nám nádherně ukázal. Dále jsme vyplnili astronomický kvíz, jehož výherci byli i patřičně oceněni, a také zvěčnili naše jména díky sondě mířící na Jupiter. Nezapomněli jsme ani na aktuální události z kosmu za téměř uplynulý červen i nadcházející červenec.

Než naše plány na přespání na pozemku školy, přikryti pokrývkou ušitou z těch nejjasnějších hvězd na noční obloze, překazili bouřka s deštěm, povedlo se nám zachytit náš úžasný tým na ještě úžasnější a velmi originální fotografii. Poklona fotografovi, který za pomoci práce s expozicí a světlem vytvořil toto mistrovské dílo, je to nádhera! Jelikož ale nikoho z nás druhý den neminula výuka, ustlali jsme si ve školní tělocvičně a za slabého světla hvězd zvenčí šli spát.

Druhý den ráno se o to, abychom nezaspali, postaral náš skvělý pan školník, který nás velmi mile probudil půl hodiny před naším vlastním budíkem. Děkujeme, opravdu nikdo nezaspal a všichni dorazili do tříd včas, jak se sluší a patří! Po další společné fotografii a vydatné snídani jsme se rozloučili a vyrazili vstříc dalšímu poznání.

Těšíme se na další ročník a zveme všechny studenty gymnázia, aby se také připojili k našemu vesmírnému dobrodružství v rámci Astronomického kroužku 2023/2024!

 

06.09.2023 / Eva Hlaváčková, 7.C
zpětarchiv
 
© 2015 | Gymnázium Dr. Emila Holuba
tvorba webových stránek: logo-mima