"Toužil jsem prospěti vědě a vlasti své."
Dr. Emil Holub


„Být, nebo nebýt – to je otázka"

Dne 12. 6. 2024 se třída 5. C vypravila v doprovodu Mgr. Lenky Jandové Prokešové a Mgr. Magdaleny Fišerové za kulturou do Klicperova divadla v Hradci Králové, kde zhlédla divadelní představení Hamlet.

Po příjezdu autobusem jsme se netrpělivě usadili na místa a v napětí čekali na příchod herců. Příběh dánského prince započal o půl jedenácté, kdy byla stáhnuta opona a odhaleny pozoruhodné kulisy. Dekorace temnějšího rázu výborně vykreslovaly atmosféru celého představení a zároveň v sobě skrývaly nejedno překvapení. To stejné platí i pro užité kostýmy černé a stříbrné barvy, poněkud moderního sic elegantního stylu, jež ději bravurně přidávaly na originalitě. Hudba, doprovázející divadelní hru, byla zvolena z dramatického a rockového soudku, a přestože ději dodávala gradaci, chvílemi částečně rušila a do určitých momentů nezapadala. Největší pochvalu si ale zaslouží herci, kteří předvedli opravdu autentické výkony, a divák hltal každé jejich slovo. Ústřední romantická dvojice v podání milující Ofélie, Martiny Czyžové, a šíleného Hamleta, Vojtěcha Říhy, zahrála úžasnou podívanou stejně tak jako ostatní aktéři příběhu. Nechyběly scény plné emocí, ať už nečekaná smrt upovídaného Polonia, Jana Vápeníka, či finální šermířský souboj mezi Hamletem a Laertem, Martinem Klapilem.

Dle mého názoru, a to skrze nedivadelní oko, bylo divadelní představení nadmíru povedené, neboť režisér Pavel Khek odvedl s překladem Hamleta od Martina Hilského výbornou práci a dokázal udržet divákovu pozornost po necelé tři hodiny. Dílo od legendárního Williama Shakespeara, zinscenované poněkud modernějším způsobem, fungovalo ve všech směrech a já ho za sebe mohu jenom doporučit. Děkujeme tedy paní učitelce za příležitost a těšíme se na další kulturní zážitek, nejlépe opět divadelní.

 

19.06.2024 / Elena Schejbalová, 5.C
zpětarchiv
 
© 2015 | Gymnázium Dr. Emila Holuba
tvorba webových stránek: logo-mima