"Toužil jsem prospěti vědě a vlasti své."
Dr. Emil Holub


Celostátní finále soutěže Eurorebus

Počátkem června vyvrcholil 29. ročník vědomostní soutěže Eurorebus. V průběhu školního roku mezi sebou v internetové fázi soutěže bojovalo 18 000 žáků z celé republiky. Nejlepší třídy prošly přes krajská kola až do celostátního finále, kde se utkaly ve vědomostním testu trojice žáků reprezentujících svou třídu. Konkurence byla veliká, do Prahy se sjelo 360 dětí rozdělených do třech kategorií 6.-7. třída ZŠ, 8.-9. třída ZŠ a SŠ. Považujeme za velký úspěch, že se poprvé podařilo postoupit rovnou dvěma našim týmům, a to nejaktivnější třídě, co se sběru bodů týče, 4.C, a zkušeným hráčům z 5.C. Nutno dodat, že tato soutěž je založená na spolupráci celé třídy, čím víc žáků hraje, tím víc nutných bodů pro postup do krajských kol může třída získat. Do finálových tříčlenných týmů se svou aktivní účastí, pílí a vytrvalostí nominovali Nikola Skácelová, Vojtěch Hemelík a Matěj Šmejdíř z 4. C a Pavla Hlávková, Václav Pevný a Matěj Šebek z 5. C. A jak proběhlo finále z jejich pohledu?

5. 6. 2024 jsme se zúčastnili celostátního kola soutěže E.ON Eurorebus. Soutěž se konala v budově Vysoké školy ekonomické v Praze, přesněji řečeno v její aule. Po registraci šly jako první psát kvíz starší skupiny a až po nich jsme šli my. Velké překvapení pro nás byl fakt, že jsme nemohli používat během soutěže školní atlas, jako v kole dřívějším. I přes tuto překážku jsme test dokázali úspěšně vyplnit a umístili jsme se na 11. místě. Za nás všechny můžu říct, že nás celý průběh soutěže bavil a příští rok v ní hodláme pokračovat.

Za soutěžící skupinu z 4.C Nikola Skácelová

Velmi nás překvapilo, že jsme postoupili do krajského kola, a o to překvapivější byl samotný postup do kola celostátního. Nebylo to poprvé, co jsme se tam dostali, a tak nás nic nového, co se týče soutěže, nepřekvapilo. Nejvíce jsme se ale tradičně těšili na samotné prozkoumávání tajných zákoutí univerzity - od klasických poslucháren, akademických koutků s místní studentskou kantýnou až po sklepení a podzemní garáže. Zúčastnění ovšem hodnotíme kladně - jakožto zážitek a nově nabyté zkušenosti, které nás možná jednou přesvědčí k podání přihlášky na VŠE.

Za 5.C Matěj Šebek

09.06.2024 / Mgr. Veronika Kotyzová
zpětarchiv
 
© 2015 | Gymnázium Dr. Emila Holuba
tvorba webových stránek: logo-mima