"Toužil jsem prospěti vědě a vlasti své."
Dr. Emil Holub


DOTEK HIMÁLAJE PETRA JANA JURAČKY

Pátek 10. 11. 2023 byl pro třídy 4. C, 5. C a 1. A ve znamení přednášky. A ne ledajaké! RNDr. Petr Jan Juračka, PhD., absolvent našeho gymnázia, holický rodák, biolog, fotograf a horolezec v jedné osobě, věnoval svůj čas pro holické studenty ZŠ a gymnázia, aby prezentoval jednu ze svých nespočetných cest a dovolil nám na chvíli se ocitnout v krajině pro nás dosud neznámé, vzdálené a nádherné. Přednáška nebyla jako jiné. Byla oživena prezentacemi autorských fotografií, pořízených i dronem, vyprávěním včetně velmi autentických pasáží a doplněna videozáznamy. Ticho v sále bylo důkazem, že Petr dokázal obecenstvo zaujmout a třeba i inspirovat v jejich budoucí cestě životem a plnění si vlastních snů.

Za zmínku stojí i informace, že následující den bude právě v Kulturním domě v Holicích probíhat unikátní křest, a to již jeho třetí knihy s názvem Něha Himálaje. A aby těch informací doopravdy nebylo málo, předáváme čerstvou zprávu, že Petr je autorem titulní strany National Geographic, v historii teprve druhé české.

Jak sám uvádí: „Až Vám někdo bude tvrdit, že na něco nemáte, že to s Vaším vybavením nejde, že nejste dostatečně silní, anebo zkušení... Vzpomeňte si na tuhle v historii teprve druhou českou titulku National Geographic. Vyfotil ji kluk, co se s křivou páteří, plochejma nohama a hlavně se dvanácti dioptriema narodil v tom nejplošším místě téhle galaxie, v Pardubicích. Vyfotil ji skoro sedm kilometrů nad mořem dronem za patnáct tisíc. Kromě mých himálajských fotek v něm najdete také můj úplně první článek, který jsem pro NG nejen vyfotil, ale i napsal. A je to zase trochu bizár. Jako všechno v mým životě. Díky, že jste!" (P. J. Juračka/FB).
A my jako diváci zaplněného sálu v KD děkujeme za to, co děláš a že nám zážitky zábavnou formou předáváš!

        

 

 

 

10.11.2023 / Mgr. Linda Nováková Schättingerová
zpětarchiv
 
© 2015 | Gymnázium Dr. Emila Holuba
tvorba webových stránek: logo-mima