"Toužil jsem prospěti vědě a vlasti své."
Dr. Emil Holub


EuropaSecura

Dne 23. května se Tereza Feltlová, Markéta Holušová a Kateřina Tothová z 2. A zúčastnily krajského kola soutěže EuropaSecura, které proběhlo na Krajském úřadě v Pardubicích. Jedná se o unikátní soutěž pro studentky a studenty SŠ o mezinárodní a bezpečnostní politice, EU a NATO.


Do krajského kola se jim podařilo probojovat přes dvě předcházející kola. V prvním kole je čekal online test, ve kterém musely zodpovědět obecné otázky z oblasti zeměpisu, politiky a nadnárodních organizací. Ve druhém kole měly za úkol napsat bezpečnostní analýzu na určitý současný konflikt ve světě. Studentky dostaly téma Rusko a jeho vliv v Evropě a na sepsání analýzy měly necelý měsíc.


V Pardubicích pak musely svou analýzu představit profesionální porotě. Do krajského kola se probojovaly také týmy z Gymnázia Pardubice Dašická, Gymnázia Pardubice Mozartova a ze Střední školy cestovního ruchu a grafického designu, Pardubice. Jednotlivé týmy měly možnost navzájem si klást otázky a také si navzájem analýzy zhodnotit.


Výsledky byly bodově těsné. Naše studentky získaly ze všech týmů nejvíce bodů za analýzu, ale i přes své úsilí do dalšího kola nepostoupily a umístily se na 4. místě v kraji. Přesto je soutěž velmi bavila a jsou spokojené se svým výkonem i s novými zkušenostmi a znalostmi, které za celou soutěž získaly.
Na závěr nutno dodat, že soutěže se Tereza, Markéta a Kateřina účastnily z vlastního zájmu a na jednotlivých částech pracovaly ve svém volném čase.

23.06.2023 / Mgr. Kristýna Martincová
zpětarchiv
 
© 2015 | Gymnázium Dr. Emila Holuba
tvorba webových stránek: logo-mima