"Toužil jsem prospěti vědě a vlasti své."
Dr. Emil Holub


Exkurze 8. C do Institutu Paměti národa

V úterý 26. 3. vyrazila třída 8. C na dějepisnou exkurzi do Pardubic. Cílem byla návštěva Institutu Paměti národa, moderního interaktivního centra, kde je možné se seznámit s příběhy pamětníků, jejichž pohnuté osudy ovlivnily různé dějinné zvraty.
Po našem příchodu jsme se rozdělili na dvě skupiny. Jedna začínala workshopem, kde nám byl mimo jiné představen příběh politického vězně, který byl odsouzen ve vykonstruovaném procesu s hradeckými skauty. Žáci si dokonce mohli na vlastní kůži vyzkoušet, jaké to je pod tlakem napsat dopis na miniaturní papírek a ten poté schovat. Tato možnost vcítit se do situace jistě pomohla k tomu, aby žáci lépe porozuměli, jaké asi byly pocity nespravedlivě odsouzených...
Druhá skupina dostala tablety, sluchátka a vydala se do interaktivní expozice. Tou si procházela a tím postupně poznávala životní příběh vybraného pamětníka formou vyprávění, videí, autentických dopisů a dalších video či audio materiálů.
Následně si obě skupiny svůj program prohodily. Tato návštěva bezpochyby obohatila hodiny dějepisu a přiblížila žákům moderní dějiny, které v závěrečném ročníku probíráme, z úplně jiného, autentického pohledu.

17.04.2024 / Mgr. Michal Nečesaný
zpětarchiv
 
© 2015 | Gymnázium Dr. Emila Holuba
tvorba webových stránek: logo-mima