"Toužil jsem prospěti vědě a vlasti své."
Dr. Emil Holub


Finále soutěže EuropaSecura

Celostátní finále soutěže EuropaSecura se konalo od 10. do 14. června 2024 a každoročně je organizováno v úzké spolupráci s Ministerstvem obrany ČR a příslušníky Armády ČR na vojenské základně v Brdech. Soutěžící plnili během pěti dní nejrůznější úkoly v terénu i na složitých jednáních jako diplomaté členských zemí EU/NATO a řešili neklidnou situaci ve fiktivním státě Dorménie. Námět diplomatické mise prostupoval všemi aktivitami v průběhu týdne.
Do finále se díky vítezství v krajském kole probojoval tým složený z Ivana Hlávky (7. C), Adély Krátké (Gymnázium a SOŠ Mikulov) a Zory Kallusové (Gymnázium Matyáše Lercha, Brno).
A zde si můžete přečíst Ivanovy dojmy z finále:
Díky postupu z krajského kola jsme s mým týmem měli možnost zúčastnit se pětidenního finále, které probíhalo v Brdech na vojenské základně Valdek. Celostátního kola se účastnilo 14 týmů z celé ČR. V rámci soutěže jsme měli možnost nahlédnout do fungování české armády či do práce diplomatů na nepřátelském území. Všichni si odtamtud odnášíme řadu velmi zajímavých zkušeností a snad i dovedností. Týden v Brdech byl nejen pro mne jedním z nejintenzivnějších v mém životě. Program byl skutečně nabitý. V rámci simulované mise jsme si zkusili jednání na půdorysu Evropské unie i utajenou práci v terénu spjatou například s nedobrovolným a často velmi intenzivním kontaktem s teroristy. Nedílnou součástí programu bylo i představení techniky AČR a nahlédnutí do práce příslušníků bezpečnostních složek. Rád bych poděkoval svému týmu za skvělou spolupráci a zážitky, které si z celé soutěže odvážíme.

28.06.2024 / Ivan Hlávka (7. C), Kristýna Martincová
zpětarchiv
 
© 2015 | Gymnázium Dr. Emila Holuba
tvorba webových stránek: logo-mima