"Toužil jsem prospěti vědě a vlasti své."
Dr. Emil Holub


Fotografický úspěch Beáty Horské

Město Opočno vyhlásilo v roce 2023 třetí ročník Umělecké soutěže O cenu Františka Kupky a nově také kategorii literární a fotografickou na téma Struktury. Jejím cílem je udržovat povědomí o opočenském rodákovi a významném malíři, Františku Kupkovi, který svůj život zasvětil umění. Ve svých dílech se snažil zachytit obyčejné věci v různých okamžicích bytí. Součástí jeho práce bylo zkoumání struktur pohybu, materiálů, lidí i věcí. Dalším cílem této soutěže je podporovat začínající mladé talenty.

Soutěž se konala ve spolupráci s Galerií moderního umění v Hradci Králové a společností Fomei s.r.o. Slavnostní vyhlášení proběhlo dne 24. 6. 2023 v Kodymově národním domě v Opočně, kde se konala výstava vítězných prací. O kulturní program se postarali žáci a učitelé místní Základní umělecké školy.

Velká gratulace patří Beátě Horské z 5. C, která se umístila ve fotografické kategorii se svým dílem Smokey dessert na krásném 3. místě. Uspěla v konkurenci škol, a to zejména uměleckých, z celé České republiky. Úspěšní výtvarníci a literáti přebírali hodnotné ceny z rukou starostky města Opočna, paní Šárky Škrabálkové, a náměstka hejtmana Královéhradeckého kraje, pana Pavla Bělobrádka.

Kopie soutěžních prací nyní zdobí prostory Kodymova národního domu a následně budou vystaveny během letní sezóny v Galerii na chodníku na Kupkově náměstí v Opočně v rámci Festivalu Opočno Františka Kupky.

 

28.06.2023 / Mgr. Lenka Jandová Prokešová
zpětarchiv
 
© 2015 | Gymnázium Dr. Emila Holuba
tvorba webových stránek: logo-mima