"Toužil jsem prospěti vědě a vlasti své."
Dr. Emil Holub


Malé Španělsko již podesáté

Španělské soustředění se stalo na naší škole tradicí. Proto také i v tomto školním roce měli žáci studující španělštinu možnost během pětidenního pobytu v Polomu v Orlických horách prohloubit své znalosti španělského jazyka. Kurz byl zaměřen na užití jazyka v praxi nad rámec standardní výuky v hodinách. Náplň kurzu byla postavena na aktivním užití jazyka. Letošní rok byl organizačně nejnáročnější, přihlásilo se 36 účastníků naší školy napříč ročníky: 3. C, 4. C, 1. A, 2. A, 5. C, 6. C, 3. A, 7. C! Ale společnými silami jsme zvládli různé stupně úrovně jazyka i nadpočetné množství strávníků! A co jsme se naučili a zažili?

Každý den byl tematicky zaměřen. Rozšířili jsme si slovní zásobu, nastudovali gramatické jevy, konverzovali formou her, soutěží a kvízů, pracovních listů, doplňovaček, osmisměrek, poslechů písní, podnikli jsme výpravy do okolí se španělskými hádankami, nechyběla projekce filmů a pohádek ve španělštině, poslouchali jsme a zpívali španělské písničky, zahráli si španělské bingo, domino, deskové hry, apod. Nechybělo odpoledne ve zvířecím duchu, pyžamový večer s překvapením, červenobílý sváteční večer. Učili jsme se společně, zábavně i formou dalších výukových technik včetně rozřazení do výukových skupin vzhledem k věku a znalostem.

Nesmím opomenout zdokonalení se v gastronomii, nejen znalostní, ale i v přípravách jídel. Za pozornost stojí obzvláště kynutí těsta na vdolky a příprava typických španělských jídel. Žáci společně připravovali jídla i z typických španělských produktů /tapas, churros, patatas bravas, gazpacho, tortily/, i opékání proběhlo. Co si uvařili, to snědli s chutí!

Smyslem soustředění nebylo jen se přiblížit více studovanému jazyku, ale hlavně podporovat spolupráci žáků v týmu rozdílného věku, a to se podařilo na výbornou! Na závěr proběhlo hodnocení, předání diplomů, věcných i sladkých cen.

Velké díky patří SRPŠ, které nám poskytlo navýšený příspěvek na dopravu a ubytování, čímž se snížila cena celé výpravy. Děkuji za všechny a věřím, že tato podpora sklidí úspěchy nejen v podobě dalších krásných umístění v jazykových soutěžích, jako tomu bylo doposud, ale i v podobě zdárně vykonaných maturitních zkoušek.

Osobně doufám, že tento pobyt opět posílil motivaci studentů k dalšímu studiu jazyka nejen v hodinách a za rok bude naše tzv. Malé Španělsko pokračovat již 11. ročníkem.

Z hodnotícího sešitku vyplývá, že žáci odjížděli s pozitivními dojmy a že se kurz vydařil.

4. C: Děkujeme Vám všem úplně za vše. Jsme neskutečně vděční, že Vám zde můžeme dělat společnost a trávit s Vámi Váš i náš volný čas. Moc jsme si pobyt užili, zažili jsme spoustu nových zážitků a hodně legrace, avšak i mnohým novým dovednostem jsme se přiučili. Opět se naše společná cesta proměnila ve vzpomínky, které navždy utkví v naší paměti a s láskou na ně budeme vzpomínat. Ještě jednou Vám všem patří naše vřelé díky za ochotu, důvěru, radost, milá slova, která nás provázela celým pobytem. Uvidíme se zase za rok!

5. C: Me gusta todo.

2. A: Děkujeme za krásný pobyt a tunu nových znalostí. !Muy bien!

3. A: Moc děkujeme za všechno, moc jsme si to užili. Hrozně rychle to uteklo, hezké zážitky jsme prožili. Do školy s novými znalostmi půjdeme, aby se neřeklo, že jsme se váleli. Vzpomínat v dobrém budeme, tvrdě jsme na tom makali. Na túry chodili, srandu si užili. Dárečky dostali, jídlem se přecpali.

7. C: No es siempre fácil con nosotros pero creemos que somos tus hijos favoritos en tu corazón siempre. Fue una experiencia maravillosa.

29.05.2023 / Mgr. Linda Nováková Schättingerová
zpětarchiv
 
© 2015 | Gymnázium Dr. Emila Holuba
tvorba webových stránek: logo-mima