"Toužil jsem prospěti vědě a vlasti své."
Dr. Emil Holub


Návštěva holické knihovny

Ve čtvrtek 11. května se naše třída 2. C vypravila do Městské knihovny v Holicích. V knihovně nás uvítala velmi milá paní knihovnice Monika Pěkná, která nás nejdříve seznámila s řádem a otevírací dobou knihovny. Také si pro nás připravila nejoblíbenější knihy pro děti v rozmezí 11-14 let za rok 2022. Mezi ně patřil například: Deník malého poseroutky, Jsem Vincent a nebojím se, Malý princ, Letopisy Narnie a Harry Potter.

Dozvěděli jsme se i něco z historie. Již v roce 1844 založil učitel, jak jinak, Jan Jaroslav Křičenský Městskou knihovnu v Holicích. V té době nabízela k výpůjčce pouze 113 svazků knih. Do roku 1962 se knihovna nacházela v místě, kde dnes stojí 2. stupeň Základní školy Jana Ámose Komenského, poté byla přesunuta do stávajících prostorů Kulturního domu v Holicích. Při návštěvě knihovny jsme se dozvěděli také o paní Boříkové, která byla dlouhá léta vedoucí knihovny a svou práci dělala s láskou. Paní knihovnice nás také seznámila s mnoha zajímavostmi, jako například, kdy využili při práci první počítač, kdy nabídli přístup internetu pro veřejnost anebo kdy proběhlo první pasování prvňáčků na čtenáře. Od roku 2019 si lze také vypůjčit audioknihy pro děti a dospělé, v současné době nabízí knihovna široké veřejnosti přes 25 000 svazků.

Závěrečná část našeho setkání patřila aktivitám. Naším úkolem bylo uhodnout – podle obálky knihy – o čem příběh vypráví. Mnozí jsme se opravdu přiblížili k „realitě", další pak plně rozvinuli svou bohatou fantazii.

Chtěli bychom tedy za naši třídu poděkovat paní učitelce Pýchové, že návštěvu skvěle zorganizovala, a samozřejmě i paní knihovnici za zajímavý výklad a zábavné aktivity, které si pro nás připravila. Doufáme, že se v září znovu sejdeme a dozvíme se další zajímavé informace o holické knihovně.

 

14.05.2023 / Natálie Plavcová, Ema Zběhlíková a Dominika Potůčková (2. C)
zpětarchiv
 
© 2015 | Gymnázium Dr. Emila Holuba
tvorba webových stránek: logo-mima