"Toužil jsem prospěti vědě a vlasti své."
Dr. Emil Holub


Opět jsme ovládli Rozhoduj o Evropě!

Stejně jako minulý rok se 8. listopadu skupina 13 studentů ze tříd 6. C, 7. C, 8. C a 4. A účastnila vzdělávacího projektu Rozhoduj o Evropě na Krajském úřadě v Pardubicích. Měli tak možnost si vyzkoušet, jak funguje zasedání Rady Evropské unie a Evropského parlamentu.

Letošním tématem bylo jednání ohledně nařízení o obnově přírody. V průběhu zasedání studenti diskutovali o tématu a snažili se vymyslet různé pozměňovací návrhy. Poté, co skončilo zasedání obou institucí, měli společné a celkem emotivní jednání, kde zástupci Evropského parlamentu a Rady EU nakonec nedospěli ke kompromisu a návrh byl odmítnut.

Dále následoval krátký workshop o Evropské unii, při kterém byli všichni rozděleni do skupin a sdíleli společně své názory o EU a poznatky k ní. Také si vyzkoušeli vytvořit vlastní stranu, která měla splňovat určité body, se kterými nemuseli úplně souznít.

Na konci projektu došlo k vyhlášení nejlepších účastníků. Za Evropský parlament zvítězil Ivan Hlávka (7. C) a v Radě Evropské unie byly všechny pódiové příčky obsazeny našimi studenty. Na 3. místě se umístila Magdaléna Bulánková, na 2. místě Lucie Cibereová (obě 8. C) a na 1. místě se umístil Patrik Nešetřil (4. A). Patrik s Ivanem automaticky postupují do národního kola. Ostatní účastníci mohou napsat esej a také se do národního kola probojovat.

Celou akci si studenti užili a zároveň si vyzkoušeli, co obnáší mít takovou funkci.

Další fotografie naleznete v galerii.

12.11.2023 / Ema Hubáčková (4. A)
zpětarchiv
 
© 2015 | Gymnázium Dr. Emila Holuba
tvorba webových stránek: logo-mima