"Toužil jsem prospěti vědě a vlasti své."
Dr. Emil Holub


PMV na návštěvě Parlamentu ČR

V pátek 5. ledna se vydali studenti 4. A a 8. C ze semináře politologie a mezinárodní vztahy do Prahy, aby navštívili Poslaneckou sněmovnu a Senát. Vydali jsme se brzy ráno vlakem z Pardubic, jelikož v 9 hodin nás čekala první prohlídka, a to právě v Poslanecké sněmovně.

Jako první jsme v informačním centru zhlédli krátké video o tom, jak celkově funguje parlament. Poté jsme se přesunuli už do samotné budovy, kde jsme se seznámili s historií Poslanecké sněmovny, která byla ztvárněna interaktivně. Dále jsme se přesunuli do předsálí, kde byly fotografie českých prezidentů a informace o nich. Také jsme zde mohli vidět prezidentský slib nynějšího prezidenta Petra Pavla. Následně jsme se přesunuli už do samotné sněmovny, ve které jsme se například dozvěděli, kolik je tam křesel (což už samozřejmě dávno víme) či jak funguje hlasovací systém. Vyslechli jsme také zajímavé historky z jednání a jak to tam funguje.

Po prohlídce sněmovny jsme se vydali k pomníku Milady Horákové, který se nachází v blízkosti Thunovského paláce. Poté jsme měli pauzu na oběd a ve 12 hodin nás čekala prohlídka Senátu. Prohlídka začala v hlavním jednacím sále, kde jsme se opět dozvěděli základní historii budovy a obdivovali jsme krásnou výzdobu celého sálu. Navštívili jsme jednací místnosti senátorů a v neposlední řadě jsme byli v hlavním jednacím sále, který byl původně konírnou.

Poté nás čekal jenom odjezd zpátky domů, kdy jsme se svezli z Malostranského náměstí kousek metrem a z „Václaváku" jsme se prošli na nádraží, ze kterého jsme jeli do Pardubic. Byl to dlouhý den, ale pro nás všechny byl určitě něčím přínosný.

A jak se exkurze líbila studentům?

Karolína Bulánková, 8. C – Exkurze v Praze se mi moc líbila. Nejprve jsme zavítali do Poslanecké sněmovny, kde jsme se dozvěděli informace z naučného videa. Později jsme se dokonce mohli vyfotit za řečnickým pultem v samotném jednacím sále. Druhou zastávkou byl Senát. Zde jsme zavítali nejen do jednacího sálu, ale i do historické části v podobě krásně zdobeného Hlavního sálu.

Patrik Novák, 8. C – Exkurze v Praze byla velmi přínosná. Po příjezdu do Prahy a následném přesunu na malostranské náměstí jsme se dostali k budově Poslanecké sněmovny, měl jsem možnost se vyfotit za řečnickým pultem v jednacím sálu. Také zde byla prohlídka s průvodcem, který nám velmi zajímavě vysvětlil náležitosti. Následně jsme navštívili i budovu senátu, kde jsme měli mluvenou prohlídku s velmi sympatickou paní. Prohlídku jsme zakončili na Malostranském náměstí a vydali se domů.

 

 

16.01.2024 / Ema Hubáčková (4. A)
zpětarchiv
 
© 2015 | Gymnázium Dr. Emila Holuba
tvorba webových stránek: logo-mima