"Toužil jsem prospěti vědě a vlasti své."
Dr. Emil Holub


Poznáváme asijskou kulturu

Pobyt Mayumi a I-mog, našich AFS studentek, se přiblížil k vánočním svátkům a konci prvního pololetí. V listopadu nás sice opustila thajská studentka Manee, která našla novou rodinu v Plzni, nicméně její krajanka I-mog se díky iniciativě spolužáků a ochotě rodiny Kohlových nemusí stěhovat z Holic. Ona i japonská studentka Mayumi se velmi dobře včlenily mezi naše studenty, účastní se vyučování i dalšího života naší školy a pokračují v programu AFS. Naši studenti díky nim poznávají asijskou kulturu, když si s nimi každý den povídají, pomáhají s úkoly ale také když je berou na různé akce ve škole i mimo školu. Obě však též připravily krásné a zajímavé prezentace o své zemi, místě, kde žijí, a škole, kterou doma navštěvují. Mayumi popisovala své město Chuo Sapporo na ostrově Hokkaido.

I-mog nám prozradila, že její přezdívka, kterou v Thajsku dostane každé narozené dítě, aby ho „nenašli zlí duchové", znamená „mlžný opar". A například i to, že každý den v týdnu si Thajci spojují s určitou barvou: tak například pondělí je žluté, úterý růžové a neděle červená. Číslice 5 se řekne thajsky „ha", takže číslovka 555 555 je v podstatě čistý smích. I-mog ve své prezentaci opravdu barvitě představila svým spolužákům kulturu a tradice své země a rovněž své domovské město Bangkok.

Obě studentky prožijí ve svých hostitelských rodinách české Vánoce a zahájí druhou část svého ročního pobytu u nás v srdci Evropy.

23.12.2022 / Mgr. Zdeňka Raabenstein Schejbalová
zpětarchiv
 
© 2015 | Gymnázium Dr. Emila Holuba
tvorba webových stránek: logo-mima