"Toužil jsem prospěti vědě a vlasti své."
Dr. Emil Holub


Přednáškový den

V pondělí 24. června se na našem gymnáziu konal již tradiční přednáškový den. Studentský parlament oslovil několik zajímavých osobností, které nám mají co říct. Letos dorazilo hned pět přednášejících, kteří si připravili povídání pro všechny třídy vyššího gymnázia.

Přednášku na téma návrat lidí na Měsíc pod křídly Artemis si připravil šéfredaktor časopisu Kosmonautix Dušan Majer. Jeho přednáška mimo jiné pojednávala o cestách lidí na Měsíc i na vzdálenější kosmické objekty, směřování NASA či o nových kosmických dopravních prostředcích.

Ve stejnou dobu měl svoji velmi zajímavou přednášku také pan Petr Jan Juračka, holický rodák, přírodovědec a fotograf. Pro naše studenty si připravil přednášku nejen o své práci přírodovědce, ale také o fotografování či cestování.
Po velké přestávce následovaly další dvě neméně zajímavé přednášky. Navštívil nás pan Lukáš Fritscher, youtuber a influencer, který si připravil přednášku na téma Média v době internetové. V rámci této přednášky jsme měli možnost porovnat tradiční média s těmi novými. Taktéž se řešil vliv sociálních sítí a na nich působících influencerů.

Ekonomie byla tématem přednášky dvojice investičních poradců Mariána Hocka a Petra Andrše. Pro studenty si připravili přednášku na tři vyučovací hodiny s tématem investice. Přítomní se dozvěděli, proč by měli investovat, jak se neztratit ve světě financí či kdy je dobré s investováním začít.

Studenti samozřejmě měli možnost klást jednotlivým přednášejícím dotazy, čehož v hojné míře využili. Výběr hostů je velice zaujal, soudíme-li alespoň podle jejich reakcí v průběhu a po skončení přednášek. A nejen proto velice děkujeme všem přednášejícím za ochotu dorazit k nám do školy a podělit se o zajímavé poznatky ze svých oborů.

Fotografie

Informace, které si naši studenti odnesli:

Martin Beran (3. A): Je spousta neobjevených druhů. Například v Kolumbii Petr Juračka nalezl několik nových druhů orchidejí.

Petra Kochwasserová (1. A): Hala na tvoření raket je tak velká, že kdyby přestala fungovat klimatizace, páry, které vydechují lidi, by začaly kondenzovat, takže by v hale vzniklo vlastní počasí.

Kateřina Svobodová (2. A): Nemám investovat do dluhopisů.

Libuše Beránková (6. C): 1. Chci jednou opravdu pracovat v odvětví výzkumu. 2. Začít investovat není žádný problém, chce to jen chladnou hlavu a odvahu.

Elena Schejbalová (5. C): Není vždy dobré věřit sociálním sítím a influencerům.

Markéta Mrázová (3. A): Houby a plísně vypadají vážně hustě a vlastně jsou fascinující, měla bych si více ověřovat informace.

Klára Pavlíková (6. C): Že je dobré mít disciplínu, co se týče investování peněz.

Jan Bláha (2. A): Nízký tlak kyslíku působí na člověka podobně, jako když je pod vlivem alkoholu.

Nathalie Kay (3. A): Je vhodnější čerpat informace ze státní televizní stanice nebo z prověřených českých novin než ze sociálních sítí.

28.06.2024 / Zdeněk Jánský (1. C), Ivan Hlávka (7. C)
zpětarchiv
 
© 2015 | Gymnázium Dr. Emila Holuba
tvorba webových stránek: logo-mima