"Toužil jsem prospěti vědě a vlasti své."
Dr. Emil Holub


Příběhy našich sousedů

Příběhy našich sousedů je projekt neziskové organizace Post Bellum, který je určen pro žáky základních a středních škol. Studenti našeho gymnázia se v letošním školním roce tohoto projektu zúčastnili již podruhé. Štěpánka Melichová, Anička Panušová, Monika Lacinová a Ondra Dufek tentokrát oslovili bývalého starostu a místostarostu Holic, režiséra a herce místního ochotnického spolku, nadšeného sportovce i bývalého člena Olympijského výboru, pana Mgr. Pavla Hladíka, kterého naše holická veřejnost dobře zná a velmi si jej váží i za jeho občanské a politické postoje před rokem 1989. Pavel Hladík našim studentům svůj neobyčejný životní příběh ochotně vyprávěl a ti jej zpracovali pod vedením Mgr. Evy Pýchové, ale především Mgr. Báry Quiserové z neziskové organizace Post Bellum, ve velmi zdařilý komiks a prezentaci.

Ve čtvrtek dne 13. 4. odpoledne se v Hudebním sále budovy pardubické radnice uskutečnily závěrečné prezentace všech žákovských týmů za Pardubicko. Nechyběla ani naše skupina, která veřejnost seznámila s osudem pana Hladíka, který byl s manželkou osobně přítomen. Velmi nás těší chvála přítomné poroty složené z odborníků.

Náš velký dík patří také městu Holice za finanční podporu tohoto projektu a vedení našeho gymnázia. Největší zásluhu na dobře vykonané práci má ale samozřejmě paní koordinátorka Bára, která studentům příběh našeho rodáka pomohla odborně zdokumentovat.

A jak svoji práci hodnotí žáci? Anička Panušová říká:

„Od září minulého roku se celá naše skupina zapojila do projektu Příběhy našich sousedů. Šlo konkrétně o mě, Štěpánku, Moniku a Ondru.

Vyprávěli jsme příběh pana Pavla Hladíka, který je významnou osobností holického regionu.

Především nás ale zaujalo téma okupace roku 1968, na které jsme se zaměřili. Jako formu zpracování jsme zvolili komiks, který si můžete kdykoli prohlédnout na stránkách, a zároveň se tak také dozvědět více o našem projektu. Zajímavé na něm je, že jsme zapojili své ,,básnické střevo" a příběh napsali jako poezii. Monika zpracovala životopis, který byl velmi pozitivně hodnocen.

Pracovalo se nám hezky. Měli jsme totiž fajn tým. Dozvěděli jsme se nové informace, pan Hladík nám krásně přiblížil, jaká ta doba byla. Jsme moc vděční, že s námi byl ochoten, spolu se svou manželkou Marií, spolupracovat."

Video či fotografie z vyhlášení najdete zde.

19.04.2023 / Mgr. Eva Pýchová
zpětarchiv
 
© 2015 | Gymnázium Dr. Emila Holuba
tvorba webových stránek: logo-mima