"Toužil jsem prospěti vědě a vlasti své."
Dr. Emil Holub


Projektový den - Radiace

Dne 22. dubna se naše třída 4. C v doprovodu Mgr. Jana Češíka a Mgr. Jitky Valáškové zúčastnila projektového dne na téma Radiace. Téma navazovalo na látku probíranou ve škole v hodinách fyziky, takže projektový den pro nás byl rozšířením znalostí a praktickou zkušeností s měřením radioaktivity.

V první (teoretické) části dne se nám představili odborníci nejen z ČVUT. Na úvod nám shrnuli základní pojmy a informace a hlasovali jsme, co se nám vybaví pod pojmem "radiace". Také nám ukázali radiaci v praxi, např. rentgenové snímky šroubů v koleni nebo zubní protézy. Byly nám poskytnuty školní notebooky a pokyny ke zkoumání radioaktivity společně s otázkami a početními úlohami. Naše výsledky a odpovědi jsme zaznamenávali do excelových tabulek, které byly na závěr vyhodnoceny.

Následovala první praktická část, při které jsme chodili po budově školy a hledali černé krabice, jejichž obsah byl neznámý. Úkolem bylo za pomoci měřiče určit, zda je materiál radioaktivní, či ne. Výsledky jsme v rámci skupinek po třech zaznamenávali. Na závěr jsme výsledky porovnávali se spolužáky a byly nám odkryty obsahy krabic, což byla např. lehce radioaktivní kuchyňská sůl nebo knihy z naší školní knihovny.

Následovalo krátké zaškolení ohledně zacházení s přístrojem CzechRad. CzechRad je měřič radioaktivity s vestavěnou GPSkou, který měří radiaci všude, kam ho zanesete. Nasbíraná data jsou následně nahrána na veřejně přístupnou interaktivní webovou mapu Safecast Tile Map. Naším úkolem bylo zmapovat okolí školy tím, že jsme jednoduše chodili s přístrojem u sebe. Dostali jsme tedy necelou hodinu na rozchod po okolí školy, kde jsme volně chodili po skupinkách s jedním přístrojem v každé trojici. Naše záznamy radiace jsou nahrány na interaktivní mapě.

Naše třída tedy přispěla ke zmapování radiace Na Mušce v Holicích.

29.04.2024 / Kateřina Janů 4.C
zpětarchiv
 
© 2015 | Gymnázium Dr. Emila Holuba
tvorba webových stránek: logo-mima