"Toužil jsem prospěti vědě a vlasti své."
Dr. Emil Holub


PRVNÍ A DRUHÉ MÍSTO V KRAJSKÉM KOLE SOUTĚŽE EUROPASECURA

V sedmnáctém ročníku soutěže EuropaSecura naši školu reprezentovaly hned dva týmy, které úspěšně vyplnily písemný test a následně napsaly bezpečnostní analýzu na zadaný momentálně probíhající konflikt ve světě. Ve čtvrtek 23. května se na krajském úřadě v Pardubicích konala ústní část krajského kola, na níž postoupilo pět nejlepších týmů z kraje, mezi nimiž se umístily i dva z naší školy.
Oba týmy měly za úkol obhájit svoji analýzu, odpovídat na otázky odborné poroty a ostatních týmů. Zároveň musely připravit oponenturu na analýzu jiného týmu. Na prvním místě se umístil tým reprezentující naši školu, jehož kapitánem byl Ivan Hlávka a společně s ním tým tvořily Adéla Krátká z mikulovského gymnázia a Zora Kallusová z brněnského Gymnázia Matyáše Lercha. Tento tým postupuje do celostátního kola, které se koná v Brdech od 10. do 14. června. Druhý tým vedla Tereza Feltlová a společně s ní se soutěže účastnily i Markéta Holušová a Kateřina Tothová.
Níže přidáváme postřehy účastníků:
Za vítězný tým pár slov přidává Ivan Hlávka:
Jsem velmi rád, že jsem měl možnost se zúčastnit této soutěže. Děkuji našemu „mezikrajskému" týmu za skvělou spolupráci. Organizátoři soutěže nám zadali zmapování konfliktu, který i v těchto dnech probíhá na Ukrajině. Naším úkolem bylo popsat historii, aktuální vývoj a situaci nejen na frontě, dále pak možnosti dalšího vývoje a v neposlední řadě i doporučení pro mezinárodní organizace – NATO a EU. Díky této práci jsme se dozvěděli mnoho zajímavých informací a podařilo se nám lépe pochopit nejen tento konflikt, ale díky oponentuře a diskuzi na krajském kole i ty další. Velmi nás potěšilo pozitivní hodnocení naší práce ze strany odborné poroty i dalších týmů, kterým za to taktéž děkujeme.
Za druhý tým se vyjádří Tereza Feltlová:
Pro náš tým to nebyla tak úplně premiéra, jelikož jsme se do krajského kola úspěšně probojovaly i při minulém ročníku soutěže. Nicméně nám tato soutěž opět ukázala, že je neustále kam posouvat své hranice. Letošní výzvou se pro nás stálo zadání bezpečnostní analýzy, kterým byl aktuální Izraelsko-palestinský konflikt. Je opravdu těžké se v této době „prokousávat" tolika informacemi a hledat důvěryhodné zdroje. Izraelsko-palestinský konflikt jsme rozebraly přes jeho obsáhlou historii až po současný průběh. Díky psaní analýzy jsme se dozvěděly mnoho nových informací. Taktéž velkým přínosem nám bylo samotné psaní analýzy a její struktura, což se nám bude hodit v následujícím studiu. Co se týče oponentury a diskuze, tak byla zapotřebí jistá orientace mezi aktuálními konflikty, které jsme v rámci analýz zpracovávaly. Právě díky této diskuzní formě výměny informací jsme měly možnost lépe pochopit historický a současný vývoj těchto konfliktů. Díky odborné porotě víme, jaký pokrok jsme udělaly a co do příště vylepšit. Od prvního místa nás dělil kousek a já jsem pyšná na to, jakou práci jsme jakožto tým odvedly.

25.06.2024 / Tereza Feltlová (3. A), Ivan Hlávka (7. C)
zpětarchiv
 
© 2015 | Gymnázium Dr. Emila Holuba
tvorba webových stránek: logo-mima