"Toužil jsem prospěti vědě a vlasti své."
Dr. Emil Holub


Radioaktivní banány a zdroje energie

Společným jmenovatelem nesouvisejících věcí z nadpisu je návštěva inženýrů z ČEZu. Napřed odlehčení: konzumací 350 banánů denně po dobu sedmi let lze předpokládat riziko radiace radioaktivním draslíkem 40K. Ale beseda byla věcnější. Diverzifikace zdrojů energie a jejich výstavba. Zástupci společnosti opravdu slepě nelpěli na jaderném monotématu. Odrazovým můstkem byly možnosti České republiky. Jaderné elektrárny nutné, fotovoltaika ano, vodní už není kde, další neefektivní. Ale co bylo efektivní? Reakce studentů – byli zapojeni, reagovali na otázky, chápali nutnost znalostí v oboru.

Mně potěšilo, že byli chváleni za svoji erudici v otázkách a odpovědích. S těmito budoucími odborníky se black-outu bát nemusíme.

Závěrem děkuji Ing. Hejlovi a Ing. Sukovi za metodicky kvalitní a mediálně atraktivní přednášku. Skutečně zaujali odborností i množstvím pokusů. A víte, že lidské tělo je výbornou ochranou před radiací pro dalšího člověka? Na Zemi nejsme štíty a chráněnci. Takové besedy vedou k řešení našich úkolů.

 

08.02.2023 / RNDr. Jiří Dvořáček
zpětarchiv
 
© 2015 | Gymnázium Dr. Emila Holuba
tvorba webových stránek: logo-mima