"Toužil jsem prospěti vědě a vlasti své."
Dr. Emil Holub


Rituály dnešní společnosti

Již tradičně se snažíme výuku seminářů oživit. I proto jsme začali spolupracovat s projektem Kontexty humanity, který je součástí širokého portfolia činností energie o. p. s. Kontexty humanity přibližují učitelům a žákům pomocí přednášek a workshopů témata, která jsou běžně součástí studia na univerzitách, a propojují tak výuku na vysokých a středních školách. Ve středu 26. 4. jsme se na společenskovědním semináři měli možnost seznámit s rituály a jejich působením v dnešní společnosti.

A jak se první setkání studentům líbilo? Hodnotí Adéla Chybová ze 7. C:

„Toto zajímavé téma nám tentokrát přijela představit paní doktorka Zuzana Marie Kostičová z projektu Kontexty humanity, která vyučuje na Husitské teologické fakultě, kde se konkrétně zabývá religionistikou. A právě z pohledu religionistiky jsme i my měli na chvíli možnost na rituály pohlížet. Paní doktorka nám nejprve stručně celé téma i svůj obor výuky představila, ale pak už jsme i my byli aktivně vtaženi do přednášky a snažili se (ideálně správně) zodpovědět všechny otázky, které nám paní doktorka pokládala. Přednáška se spíš než rituálů, které my známe jako náboženské, týkala těch nenáboženských, jejich historie, ale i toho, jak jsou v dnešní společnosti stále dodržovány. Celkově jsme se dozvěděli spoustu nových a zajímavých informací, které do budoucna určitě zúročíme".

Její slova ještě doplnila Linda Holubová, také z třídy 7. C:

„Paní Kostičová nás zajímavým a hlavně i poměrně humorným způsobem zasvětila do problematiky rituálů, a to nejen těch náboženských, ale i těch, které zažíváme každodenně a které ani nemají náboženský podtón. Přednáška byla doplněna častými diskusemi a zajímavým debatami".

31. 5. by naše spolupráce měla pokračovat přednáškou Dr. Ondřeje Sikory z Univerzity Pardubice, autora mnoha odborných publikací, který by nám měl představit osobnost slavného filozofa Friedricha Nietzsche.

02.05.2023 / Mgr. Eva Pýchová
zpětarchiv
 
© 2015 | Gymnázium Dr. Emila Holuba
tvorba webových stránek: logo-mima