"Toužil jsem prospěti vědě a vlasti své."
Dr. Emil Holub


Rozhoduj o Evropě - finále

Ve dnech 26. až 29. ledna se tři studenti našeho gymnázia zúčastnili prestižního finálového kola soutěže Rozhoduj o Evropě. Akce se konala v brněnském hotelu Vista. Dorazili na ni nejlepší účastnící z České i Slovenské republiky. Program byl doplněn o zajímavé přednášky. Studenty velmi zaujali například europoslanci, profesoři vysokých škol či organizátoři mezinárodních akcí pro mládež. Se všemi hosty byla vedena obsáhlá diskuse.
Tento projekt měl taktéž obohatit naši schopnost spolupracovat s ostatními, a proto jsme zakončili sobotní večer skupinovými videopříspěvky. Natáčeli jsme vzkazy týkající se aktuálního dění v EU a světě. V samotné soutěžní části jsme byli rozděleni na Radu EU a Evropský parlament. V simulovaném jednání se řešilo nařízení týkající se svobody sdělovacích prostředků. Každý účastník dostal přidělené stanovisko odpovídající skutečnému přesvědčení jeho státu či frakce. Cílem bylo tyto názory co nejlépe prosazovat a společně dosáhnout konsenzu. V průběhu jednání jsme se dostali do mnoha vypjatých situací a konfrontací. Velké rozpory se zejména projevovaly v odlišných cílech a zájmech Rady EU a Evropského parlamentu.
I když nakonec instituce EU na společném plenárním zasedání novou podobu nařízení o Svobodě sdělovacích prostředků neschválily, dá se rozhodování považovat za úspěšné. Hlavní výhrou jsou totiž četné zkušenosti a nová přátelství, jež všichni získali.
Osobně mne nejvíce ze všeho zaujala diskuze s paní europoslankyní Markétou Gregorovou. Taktéž zde uvádím i pocity mých dvou spoluúčastníků. Lucie Cibereová (7. C)
Ivan Hlávka (6. C): Jsem velmi rád za možnost zúčastnit se projektu Rozhoduj o Evropě. Díky tomu jsem strávil čtyři nabité dny v Brně. Zhlédli jsme řadu velmi zajímavých přednášek, vedlo se mnoho neméně zajímavých diskusí s českými i slovenskými hosty. Zaujalo mě například setkání s europoslanci či s Jacquelinou Sirotovou z Globsecu. Hlavní náplní setkání byla simulace jednání evropských institucí. Já jsem si měl možnost vyzkoušet, jaké to je být europoslancem. Zastupoval jsem, společně s „kolegy", frakci EPP. Díky této simulaci jsme měli možnost nahlédnout hlouběji do fungování institucí EU. Celý program jsem si užil, potkal jsem řadu skvělých lidí a myslím si, že jej mohu všem doporučit.
Patrik Nešetřil (3. A): Byl jsem velmi potěšen, že jsem se mohl zúčastnit Československého kola Rozhoduj o Evropě. Tyto 4 dny, které jsem strávil v Brně, mi přinesly mnohé zkušenosti, kupříkladu možnost obhajoby vlastního názoru v rámci legislativního procesu, kde jsem zastával roli španělského ministra v Radě EU. Kromě formálních setkání, která mi přinesla mnohé nové informace o tom, jak pracují instituce Evropské unie, jsem se také naučil spolupracovat a dojít ke společnému výsledku. Z vlastních zkušeností bych tento projekt doporučil, každému, kdo se chce v budoucnu zabývat politologií. Sám jsem tyto semináře absolvoval již podruhé, ale rozhodně bych chtěl využít i další možnosti se účastnit znovu. Potkal jsem mnoho lidí z oboru a mohl jsem s nimi živě debatovat o aktuálních problémech, jako jsou dezinformační toky nebo třeba budoucnost EU. Kromě simulovaného jednání, jsme s každým hostem vyhotovili i plán, jak bychom aktuální situaci, týkající se dané problematiky, řešili. Tyto návrhy pravděpodobně budeme moci odprezentovat na nastávající konferenci v Praze...

Odkaz na fotografie

13.02.2023 / Lucie Cibereová (7. C)
zpětarchiv
 
© 2015 | Gymnázium Dr. Emila Holuba
tvorba webových stránek: logo-mima