"Toužil jsem prospěti vědě a vlasti své."
Dr. Emil Holub


Setkání s Radkem Martinkem

Studenti společenskovědního semináře 3. 10. 2023 absolvovali přednášku o historii náboženství, východních Čech a Holicka, kterou si připravil pan PhDr. Radek Martinek Ph. D., holický farář, historik umění, teolog a vysokoškolský pedagog. Ve své přednášce mluvil zejména o středověké a raně novověké historii Holic a přilehlých vesnic. Taktéž neopomněl zmínit ani své vlastní historické bádání, ze kterého by brzy měla vzniknout kniha.

Následující týden se studenti tohoto semináře, v doprovodu paní učitelky Pýchové, vypravili do farního kostela sv. Martina, kde se opět setkali s panem farářem, který pohovořil nejen o historii kostela samotného, ale také o restaurátorských činnostech, které na kostele aktuálně probíhají. Na závěr si pan farář připravil farní kroniky, které nezachycují jen dějiny kostela a fary, ale například i historický popis Holic, vývoj počtu obyvatel či významné, Holic se přímo netýkající, momenty z dění v minulosti.

Z návštěvy kostela i besedy s panem doktorem Martinkem si všichni odnášíme mnoho zajímavých informací, a proto si pan farář zaslouží naše velké poděkování.

 

16.10.2023 / Monika Lacinová, Ivan Hlávka 7.C
zpětarchiv
 
© 2015 | Gymnázium Dr. Emila Holuba
tvorba webových stránek: logo-mima