"Toužil jsem prospěti vědě a vlasti své."
Dr. Emil Holub


Soustředění ve španělštině

Naše již 11. španělská expedice s názvem Malé Španělsko odstartovala v pátek 17. 5. 2024 ihned po vyučování a šťastně dojela do Říček v Orlických horách s ohromným množstvím proviantu a španělských materiálů do chaty jménem Alma neboli Duše. Po ubytování jsme se rozlosovali do tří pracovních skupin, obdrželi identifikační pásky, pracovní desky, tužky a začali připravovat typické španělské TAPAS. Jako jedna velká španělská rodina jsme zhlédli dle priorit hokej či film nebo si zahráli stolní tenis.

Ačkoliv nastala sobota, po snídani jsme pracovali na listech, zadělávali na vdolky k obědu, odešli na šipkovanou s hledáním španělských hádanek (která byla delší, než jsme čekali). Odpoledne jsme hráli hry, převlékli se za zvířata, učíli se nová slovíčka, měli meloun a stripsy k večeři, obdarovali se dárečky během pyžamového večera. Zhlédli jsme španělský film, někteří hokej, a ulehli.

V neděli nastal hlavní den našeho soustředění, a to Dia de muertos! Hledali jsme druhou část hádanek, připravili typický španělský oběd - paellu, hráli situační scénky, plnili pracovní listy, zhlédli prezentaci o Mexiku. Nachystali dekorace na slavnostní večer, stali se z nás kostlivci, navštívili jsme fotokoutek, učili se symboly Latinské Ameriky a připravili typická jídla pro danou oblast z dostupných surovin. A jaké? Churros, tortilly, patatas bravas se salsou či gazpacho! Dostali dárečky typické pro tento den, perníkové klobouky a kostičky a nechybělo ani legendární COCO.

Po Dnu mrtvých jsme nezaháleli, sportovali jsme během odpoledne, učili se nová slovíčka na téma Oblečení formou her i pracovních listů. Po sportovních i studijních výkonech jsme si zasloužili smažený sýr a převlékli se do barev Španělska na nadcházející slavnostní večer s vyhodnocením získaných bodů za celé soustředění, předali jsme si diplomy a dárečky. Byl to dojemný večer i ve znamení loučení s budoucími maturanty i zhlédnutím poslední animované pohádky ve španělštině. Úterý bylo ve znamení úklidu, balení a připrav balíčků s hamburgery na cestu.

Za celý pobyt jsme vyplnili 18 pracovních listů, zahráli nad 20 různorodých her, navařili 6 teplých jídel, a to vše v počtu 33 žáků napříč třídami 3. C, 4. C, 1. A, 5. C, 2. A, 6. C, 3. A a 7. C.

Naše španělská expedice skončila číslem 11, ale s mnohými se vydáme na další dobrodružství v našem jazyce, a to 30. 8. 2024 přímo do Španělska na legendární GYHOLITOUR, letos v dosud nejvyšším počtu! Díky všem za zážitky, dobrodružství, snahu posunout se dál v jazyce a za nová přátelství! 

22.05.2024 / Mgr. Linda Nováková Schättingerová
zpětarchiv
 
© 2015 | Gymnázium Dr. Emila Holuba
tvorba webových stránek: logo-mima