"Toužil jsem prospěti vědě a vlasti své."
Dr. Emil Holub


Tečka za letošními semináři Psychologie a SVS

Poslední pomyslné tečky za společenskovědním a psychologickým seminářem ve 3. ročníku se uskutečnily tento týden, tj. 13. a 14. 6. 2023, kdy studenti přednesli své poslední prezentace, obhájili poslední seminární práci a formou netradičních metod jsme si zopakovali učivo celého uplynulého období. Ještě před tím jsme na hodinách přivítali hned dva odborníky z praxe – nejprve to byl tiskový mluvčí a člen komise České bankovní asociace - Mgr. Jakub Švestka - a pak ještě Dr. Ondřej Sikora z Univerzity Pardubice, který nám v rámci Kontextů humanity představil postavu snad nejslavnějšího (a asi i nejkontroverznějšího) filozofa všech dob – Friedricha Nietzsche, autora slavného citátu: „Učím se žít tak, abych v každém okamžiku přitakal životu."

A naposledy workshopy odborníků z pohledu studentů:

Adam Pavlík (3. A) hodnotí workshop Mgr. Švestky: „17. 5. 2023 naši školu navštívil Jakub Švestka s přednáškou na téma mediální gramotnost. Pan Švestka je známý český novinář a mediální odborník, který se celý svůj život věnuje problematice médií a jejich vlivu na společnost. V průběhu přednášky pan Švestka zdůraznil, že mediální gramotnost je stále důležitější v dnešní době, kdy jsme obklopeni informacemi z různých zdrojů. Podle něj je třeba umět rozlišovat mezi pravdivými a nepravdivými informacemi a umět je kriticky posuzovat. Odborník dále zdůraznil, že mediální gramotnost není pouze o schopnosti rozlišovat mezi pravdivými a nepravdivými informacemi, ale také o schopnosti rozumět tomu, jak fungují média a jaký mají vliv na společnost. Podle něj je třeba umět rozumět různým druhům médií a jejich specifikům, aby bylo možné správně posoudit informace, které z nich získáváme. Dalším důležitým tématem, které Mgr. Švestka na přednášce probíral, byla otázka manipulace v médiích. Podle něj jsou média často využívána k manipulaci s veřejným míněním, a proto je třeba být schopen rozpoznat manipulativní techniky, které jsou používány. Mluvčí také zdůraznil, že je důležité, aby si lidé byli vědomi toho, že ne všechny informace, které získávají z médií, jsou pravdivé."

K vystoupení Dr. Ondřeje Sikory se vyjádřily hned dvě studentky.

Adéla Chybová ze 7. C říká: „Ve středu jsme měli možnost si poslechnout přednášku o filosofovi Friedrichu Nietzschovi. Přednáška byla zajímavá a my tak měli možnost se dozvědět více o životě a myšlení tohoto filozofa. Pan profesor se nám během části přednášky snažil nastínit, odkud vlastně Nietscheho myšlenkové pochody pramení. Následně jsme pak rozebírali samotné úryvky z jedné z Nietzscheho knih. Osobně mohu říci, že přednáška byla zajímavá, ačkoli její obsah byl složitější a pokročilejší, co se filosofie týče".

A na závěr dáme slovo ještě Lucce Cibereové (7. C):

„Dne 31. 5. 2023 se žáci třetích ročníků zúčastnili v rámci společenskovědního semináře přednášky o významném a kontroverzním filosofovi F. Nietzchem. Akce byla pod taktovkou dobrovolníka, který působí dlouhodobě ve filosofické sféře. Zprvu jsme byli seznámeni s definicí této vědy jako takové. Později došlo na srovnání Nietzscheho s dalšími filosofy, jako byl například Kant či Schopenhauer. Nakonec se nám dostalo práce s textovými ústřižky z díla Jak pravil Zarathustra. Analyzovali jsme vývoj knih tohoto muže a sledovali jeho myšlenkový posun a vývoj. Pro mě osobně to nebylo první setkání s touto tematikou, ale věřím, že pro některé ano. I když filosofii ještě nebereme, tak se jednalo o příjemné rozšíření a ozvláštnění hodin semináře. Každý z nás si z toho jistě odnesl hluboké dojmy".

15.06.2023 / Mgr. Eva Pýchová
zpětarchiv
 
© 2015 | Gymnázium Dr. Emila Holuba
tvorba webových stránek: logo-mima