"Toužil jsem prospěti vědě a vlasti své."
Dr. Emil Holub


Úspěch našich žáků v celostátní soutěži Komenský a my

Již tradičně se několik žáků naší školy zúčastnilo literárně historické a výtvarné soutěže pro děti a mládež Komenský a my (šlo již o 21. ročník). Ti nejúspěšnější postoupili ze školního kola do celostátního finále. To se konalo koncem března 2023 v Praze a Brandýse nad Orlicí a organizátoři připravili bohatý program.
V kategorii C (střední škola) postoupili do finále soutěže díky svým literárním pracím na téma „Jaké lidské hodnoty bychom měli vyznávat i v daleké budoucnosti?" Benedikt Mrázek z 8. C, Markéta Holušová ze 2. A a Ivan Hlávka ze 6. C.
V kategorii B (2. stupeň ZŠ), kde byla literární práce zaměřena na téma „Co znamená cítit se v bezpečí?", postoupily do finálového kola pro 20 nejlepších dvě dívky ze 2. C – Dominika Potůčková a Ema Zběhlíková. V této kategorii o konečném pořadí spolurozhoduje vědomostní test zaměřený na život, dílo a dobu Jana Amose Komenského. Ten se psal 30. 3. 2023 v Praze v prostorách Národní pedagogické knihovny, kam naši výpravu, tvořenou kromě výše zmíněných pěti žáků ještě Mgr. Nečesaným, dopravil společně s dalšími finalisty autobus vypravený z Brandýsa nad Orlicí (místní škola totiž soutěž pořádá).
Kromě vědomostního testu čekala na účastníky také prohlídka knihovny se zajímavým výkladem z dějin i současnosti. Následně jsme si došli na oběd a ve vydatném dešti jsme se pěšky přesunuli do Národního pedagogického muzea JAK. Cestou jsme mohli obdivovat nejznámější pražské památky, např. Staroměstské náměstí s orlojem či Karlův most. V muzeu pro nás byl nachystaný kulturní program včetně koncertu vážné hudby, kde na klavír zahrál mladý a talentovaný Semjon Jakimov. Měli jsme také možnost si muzeum projít včetně výstavy Pravěk, k tabuli! Poté jsme se již vydali na zpáteční cestu.
V pátek 31. 3. už nás čekalo samotné vyhlášení výsledků soutěže na zámku v Brandýse nad Orlicí. Nechyběl opět kulturní program a akce se účastnila řada význačných osob z řad podporovatelů soutěže. Vyhlášení všech kategorií a předání cen doprovodila i prezentace některých vítězných prací.
Velké pocty se dostalo i našim žákům. Ivan Hlávka obsadil v kategorii středoškoláků 3. místo a Ben Mrázek obdržel cenu poroty s tím, že dle vyhlašovatelů byla jeho práce, co se týká odbornosti, naprosto bezkonkurenční. Ema Zběhlíková a Markéta Holušová pak získaly čestná uznání. Žákům gratulujeme a přejeme mnoho úspěchů i v dalších ročnících a soutěžích!
Studenti vzpomínají na dvoudenní finále soutěže takto:
Markéta Holušová (2. A): Program obou dnů mě velice bavil. Pedagogická knihovna a pedagogické muzeum v Praze jsou moc krásné instituce a já jsem ráda, že jsem měla to štěstí do nich nakouknout. Nejvíce se mi však líbilo prostředí zámku v Brandýse nad Orlicí, na jehož místě se sám J. A. Komenský před 400 lety pohyboval. Bylo hezké se dozvědět něco nového z historie a připomenout si důležitost vzdělávání a pedagogiky jako vědního oboru. Celá akce na mě působila velmi příjemným dojmem. Mimo jiné jsem načerpala inspiraci z vítězných prací, které byly na zámku představeny.
Ivan Hlávka (6. C): Jsem velmi rád, že jsem měl možnost prožít dva velmi zajímavé dny zakončující soutěž Komenský a my. Líbil se mi čtvrteční program v Praze. Návštěva Národní pedagogické knihovny nám naskytla jiný pohled na vzdělávání. Dozvěděli jsme se řadu informací týkajících se činnosti pedagogické knihovny, jaká díla zde schraňují či zkoumají. Knihovna má překvapivě velké pole působnosti, kromě současných učebnic zkoumá různé historické prameny, které se zejména týkají škol a vzdělávání. Mají zde například i oddělení dětské literatury. Následná prohlídka Národního pedagogického muzea byla ještě o poznání zajímavější. Velmi mě fascinoval um mladého klavíristy Semjona Jakimova, který nám předvedl nejen díla věhlasných evropských skladatelů, ale i svá vlastní. Informací o historii pedagogiky a školství je muzeum plné. Druhý den jsme zavítali do malebného městečka Brandýs nad Orlicí, kde nás taktéž čekal kulturní program v podání žáků a pedagoga zdejší ZUŠ. Jejich hra na zobcové flétny předčila všechna moje očekávání. Následovalo vyhlášení plné zajímavých proslovů i četby některých oceněných děl. Jsem velmi rád, že jsem měl možnost se této soutěže i těchto dvou dní zúčastnit. Poděkování si jistě zaslouží nejen organizátoři soutěže, ale taktéž paní učitelka Pýchová a pan učitel Nečesaný, který nás tyto dva dny doprovázel.

Fotografie si můžete prohlédnout v galerii.

06.04.2023 / Mgr. Michal Nečesaný
zpětarchiv
 
© 2015 | Gymnázium Dr. Emila Holuba
tvorba webových stránek: logo-mima