"Toužil jsem prospěti vědě a vlasti své."
Dr. Emil Holub


Zpátky mezi školáčky

Dne 10. června vyrazila naše třída 5. C v doprovodu Mgr. Lenky Jandové Prokešové do základní školy v Horních Ředicích. Naším cílem bylo strávit dopoledne s prvňáčky, druháčky i třeťáčky a zpříjemnit jim tak jedno červnové dopoledne a také si vyzkoušet práci učitele. Tématem celého dne byli pejskové a kočičky. Každá skupinka z naší třídy si připravila krátký program, do kterého děti zapojila.

Nejprve se děti bavily při hodině hudební výchovy. Tleskaly, rozpoznávaly hudební nástroje, a nakonec i zpívaly. Ty nejšikovnější byly oceněny sladkou odměnou.

Pak následovalo divadlo o pejskovi a kočičce, kterým někdo snědl dort a „vybílil" spižírnu. S vyšetřováním zločinu jim pomohl tajuplný detektiv, kterého ale děti záhy prokoukly a označily za pravého zloděje.

Aby školáčci nezůstali celou dobu v lavici, čekal je i štafetový běh pro dílky puzzlí, které na závěr společně složili. Pak přišla řada na přestávku. Během té se hrála vybíjená. I přes velký věkový rozdíl mezi studenty gymnázia a ZŠ se všichni proti sobě vrhli a vybíjeli se. A že síly byly vyrovnané! Plastový míč létal neuvěřitelnou rychlostí do všech stran.

Pak byl čas odebrat se zpátky do lavic. Další aktivitou bylo skládání puzzlí ve skupinkách na čas. Děti se hodně vydováděly i při hádání pejsků a kočiček z různých animovaných pohádek. Musím se přiznat, že sama bych v této soutěži neobstála. Jako motivace pro rychlé odpovědi posloužil velký pytlík plný sladkostí.

Další z aktivit, které děti absolvovaly, bylo poznávání knížky na základě čtené ukázky a prohlídka vystavených knih. Mile mě překvapilo, jaký přehled o jednotlivých příbězích měly.

Na závěr se děti dostaly do „výtvarného ateliéru", kde společně s mými spolužáky kreslily tuší a řasenkou kočičky. Ani v tomto ohledu bych jim nestačila.

Celý den jsme si moc užili. Věříme, že se program líbil dětem i učitelkám, které si mohly alespoň na den odpočinout a sledovat naše snažení. Bylo velice zajímavé vyměnit si role a zjistit tak, jaké to je učit ostatní.

Mně se také navrátila spousta krásných vzpomínek, které na tuto školu mám, neboť jsem na ni sama chodila. Asi bych se nenechala dvakrát přemlouvat a hned bych se tam vrátila.

21.06.2024 / Pavla Hlávková 5. C
zpětarchiv
 
© 2015 | Gymnázium Dr. Emila Holuba
tvorba webových stránek: logo-mima