"Toužil jsem prospěti vědě a vlasti své."
Dr. Emil Holub


Aktuality / novinky z naší školy

 

Beseda s pamětnicí

Ve čtvrtek 14. 12. 2017 jsme na literárním semináři přivítali milou návštěvu – pamětnici holocaustu – vitální dámu RNDr. Michaelu Vidlákovou, která takřka dvě hodiny vzpomínala na na svůj pobyt v terezínském ghettu v době 2. světové války. Přežila a spolu s ní i oba její rodiče. Takové štěstí v té hrůzné době měla málokterá rodina. Tatínek paní Michaely byl totiž velmi prozíravý, a tak už při příjezdu do Terezína „zapomněl" na své významné postavení technika a přihlásil se jako řemeslník – a těch bylo i za války velký nedostatek.

celý článek19.12.2017 / Mgr. Eva Pýchová / foto: 7

Ocenění pro naše studenty

V pátek 15. prosince 2017 převzali naši studenti v Praze v Knihovně Václava Havla ocenění za svou práci v rámci Mezinárodní ceny vévody z Edinburghu. Tento vzdělávací program založil roku 1956 princ Filip, vévoda z Edinburghu a manžel britské královny Alžběty II. S ním se na celém nápadu podílel i Kurt Hahn, německý pedagog upřednostňující zážitkovou výuku, a lord John Hunt, který mimo jiné vedl i první úspěšnou expedici na vrchol Mt. Everestu. V České republice bylo první centrum tohoto programu zřízeno v roce 1995.

celý článek17.12.2017 / Aleš Kotyk / foto: 6

Studentské prezidentské volby

Dne 12. 12. 2017 na naší škole proběhly Studentské prezidentské volby. Nejspíše není překvapením, že u studentů zvítězil kandidát Jiří Drahoš, který s obrovským předstihem porazil kandidáty Zemana a Hilšera. Velikou radost mi udělala 50% účast u voleb, takže se opět potvrdilo, že studentům gymnázia není zásadní dění v naší republice cizí. Pevně věřím, že akce pomohla prvovoličům ujasnit si průběh reálných voleb, které nás čekají v lednu, a že budou moci bez zbytečného stresu splnit svou občanskou povinnost.

celý článek14.12.2017 / Lukáš Mikulecký 4. A

Velký úspěch v literární soutěži!

V hotovou exhibici žákyň naší školy se proměnila literární soutěž pardubické pobočky organizace Europe Direct. Téma soutěže znělo „Budoucnost Evropy - Evropa Budoucnosti" a účastnila se řada žáků ze tříd 2.A a 4.C. Kategorii žáků ze základních škol ovládla tři děvčata ze 4.C. První místo obsadila Martina Papoušková, druhá skončila Aneta Šafránková a třetí byla Dorota Študentová.

celý článek14.12.2017 / Mgr. Michal Nečesaný

Zájezd do Moravského divadla v Olomouci

V neděli 10. 12. 2017 se uskutečnil již tradiční předvánoční zájezd učitelů, žáků i několika rodičů do divadla. Tentokrát jsme vyjeli do olomouckého Moravského divadla na odpolední představení Carla Goldoniho Sluha dvou pánů. A rozhodně jsme nelitovali! Zmodernizovaná komedie nás pobavila, obdivovali jsme i vynikající herecké výkony a aktuálnost. V hlavní roli sluhy Truffaldina se představil náš bývalý žák, šéf tamní činohry, nejmladší v republice, Roman Vencl.

celý článek14.12.2017 / Mgr. Eva Pýchová / foto: 28

Mikulášská 5 jazyků na pódiu

V úterý 5.12.2017 se sjelo na 170 žáků z 15 škol Holického regionu z pardubické i královéhradecké strany, aby se utkali v 5 jazycích a předvedli svá vystoupení na pódiu našeho gymnázia. Letos byl o soutěž opravdu veliký zájem a bylo obsazeno všech 10 kategorií. Šest porot s rodilými mluvčími vůbec nemělo lehký úkol vybrat jen trojici nejlepších, ve zpěvu a mluveném slovu. Tradičně zabodovali naši zpívající studenti, kteří ve velké konkurenci obsadili 1. místo v anglickém, španělském i francouzském jazyce, ale také dvě 3. místa v kategorii mluvené slovo, a to v jazyce anglickém a španělském.

celý článek11.12.2017 / Mgr. Zdeňka Raabenstein Schejbalová / foto: 29

Předvánoční Bazar (nejen) hraček

V minulém týdnu se již tradičně v rámci charitativního bazaru hraček, her a dětských knih vybíraly finanční prostředky na úhradu ročního školného pro adoptivního chlapce Clevelanda z Keni.

celý článek08.12.2017 / Mgr. Jana Doskočilová a Mgr. Kateřina Kay

Mladý talent Pardubického kraje

V letošním školním roce ocenil vedoucí odboru školství Martin Kiss 12 mladých osobností Pardubického kraje. Ocenění Mladý talent Pardubického kraje je program podpory nadaných žáků, který vyhlašuje odbor školství Krajského úřadu Pardubického kraje a mohou jej získat mladí lidé, kteří dosáhli vynikajících umístění v celostátních a mezinárodních soutěžích, pracovali na úspěšných projektech nebo dosáhli výrazných úspěchů ve sportovních, humanitních, přírodovědných, uměleckých i technických oborech.

celý článek07.12.2017 / Aleš Kotyk / foto: 3
© 2015 | Gymnázium Dr. Emila Holuba
tvorba webových stránek: logo-mima