"Toužil jsem prospěti vědě a vlasti své."
Dr. Emil Holub


Aktuality / novinky z naší školy

 

Studentský parlament v Senátu

Dne 31. 5. 2017 jsem měl příležitost se Studentským parlamentem Pardubice navštívit horní komoru parlamentu. Na tento náš výlet nás doprovázel náměstek primátora Jakub Rychtecký, který nás obohatil hlavně o svůj smysl pro humor. V samotném Senátu se nás ujal senátor Martínek (ČSSD), který nás provedl celým Valdštejnským palácem a pohostil nás ve své kanceláři. Vysvětlil nám, jak se k politice dostal a následně nám představil činnost parlamentu. Jelikož je to bývalý ministr a poslanec, má mnohaleté zkušenosti, a tak přidal i mnoho rad do života.

celý článek08.06.2017 / Lukáš Mikulecký 3. A

Soutěž IQRF Wireless Challenge III

Tým našich informatiků vytvořil projekt Meteorologická stanice a postoupil do finále soutěže IQRF Wireless Challenge III

celý článek07.06.2017 / Ing. Vaňous Robert

Jaké byly letos maturity?

Mládež vnímá současnost jako prostředek volnosti i jako příležitost k naplnění svých cílů. Naštěstí několik méně zodpovědných se ztratilo v daleko větším počtu úspěšných. Ale v čem je naše maturita výrazná? V úspěchu studentů, kteří už jsou se svými vědomostmi mimo osnovy gymnázia.

celý článek06.06.2017 / RNDr. Jiří Dvořáček, spokojený třídní 8. C / foto: 12

Školní výlet 2.C

Za teplého a slunečného dne vyrazila třída 2.C na výlet směr Babiččino údolí a Josefov. V 8 hodin ráno nás u školy vyzvedl mikrobus a za na celou hodinu jsme se procházeli zámeckým parkem v Ratibořicích. Po občerstvovací pauze jsme se vypravili na velký prohlídkový okruh ratibořického zámku. Se zájmem jsme si prohlédli reprezentační i soukromé pokoje, dozvěděli se životní příběhy bývalých obyvatel zámku, někteří zaujatě fotografovali téměř každý kout. Nechybělo ani povídání o osobách, jež se staly předlohou nejznámějšího díla Boženy Němcové Babička.

celý článek05.06.2017 / Mgr. Veronika Rožková / foto: 10

„Noc kostelů" v semináři SVS

V rámci SVS, výuky religionistiky ve 3. ročnících, jsme ve středu 31. 5. 2017 absolvovali zcela atypickou hodinu. Holický farář PhDr. Radek Martinek, PhD., fundovaný historik umění, nás totiž pozval na exkurzi do zdejšího kostela svatého Martina. A protože dějiny kostela mapují i historii kraje, mohli jsme se dozvědět, jak to bylo se vznikem města Holice, jak zde lidé už středověku žili, čím se živili, proč holický kostel sv. Martina představoval samotné centrum našeho kraje.

celý článek05.06.2017 / Mgr. Eva Pýchová

Adopce na dálku

Od května 2017 naše škola nově adoptovala keňského chlapce Clevelanda Ochienga Ogwena. Po úspěšných adopcích předešlých dětí Davida a Salome, kteří základní školu již ukončili, tak jde o třetí adoptivní dítě naší školy v rámci programu Adopce na dálku organizované Centrem narovinu. Dvanáctiletý Cleveland žije s rodiči v oblasti Kisumu v Keně. Jeho otec rybaří a matka provozuje drobný prodej potravin.

celý článek30.05.2017 / Mgr. Kateřina Kay

Soustředění ve španělském jazyce

Pětidenní kurz, který proběhl ve dnech 24. - 28. 5.2017 ve Zdobnici v Orlických horách v horské chatě Slunčná byl koncipován na užití jazyka v praxi nad rámec standardní výuky v hodinách. Náplň kurzu byla postavena na aktivním užití jazyka, rozšiřování slovní zásoby, studiu gramatických jevů, konverzace formou her a soutěží, vycházek s hádankami, nechyběla projekce filmů ve španělštině, poslech španělské hudby, říkanky, převleky na tematické části /pruhované oblečení- plavba za poznáním, obyvatelé Latinské Ameriky/, společná příprava jídla i z typických španělských produktů...

celý článek30.05.2017 / Mgr. Linda Nováková Schättingerová / foto: 12

Literární úspěch Lucie Kubelkové

Studentka z 2. A Lucie Kubelková ve čtvrtek 25. 5. 2017 převzala v Krajské knihovně v Pardubicích Čestné uznání za svou esej na téma Když otevírám knihu v soutěži O pardubický pramínek. Celostátní soutěž byla silně zastoupena, a proto Lucčin úspěch těší o to víc...Gratulujeme!

celý článek30.05.2017 / Mgr. Eva Pýchová
© 2015 | Gymnázium Dr. Emila Holuba
tvorba webových stránek: logo-mima