"Toužil jsem prospěti vědě a vlasti své."
Dr. Emil Holub


Aktuality / novinky z naší školy

 

3. místo v národním kole

Naši žáci opět nezklamali a již počtvrté získali pódiové umístění v soutěži o nejlepší statistický plakát. Tentokrát úspěch v národním kole zaznamenali chlapci ze třídy 4. C – Petr Bláha, Jan Ondráček a Dominik Vich. Odbornou porotu složenou ze zástupců ČSÚ a VŠE v Praze zaujal jejich statistický plakát na téma Nezaměstnanost a obsadili tak krásné 3. místo. Konkurence byla veliká, národního kola se zúčastnilo 842 žáků ve 314 týmech na 37 školách.

celý článek19.03.2023 / Mgr. Veronika Kotyzová

1. místo pro Bena Mrázka

Filozofická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci každoročně pořádá filozofickou soutěž s názvem Nebojme se myslet. Jde o jedinou soutěž v ČR, která splňuje požadavky kvalifikačního kola pro Mezinárodní filosofickou olympiádu (International Philosophy Olympiad).

celý článek19.03.2023 / Mgr. Eva Pýchová

Měkké dovednosti

Dne 1. března se třída 3. A účastnila workshopu na téma měkkých dovedností s paní magistrou Hanou Štěpánovou, která je zastupitelkou Pardubického kraje, ale i učitelkou. Nejdříve jsme si řekli, co vlastně ty měkké dovednosti jsou a kde je můžeme používat. Zjistili jsme, že tyto měkké dovednosti jsou například schopnost spolupráce, asertivita, reflexe (ať už sebereflexe nebo reflexe pro druhé) a tak dále.

celý článek19.03.2023 / Patrik Jakubík, 3. A

Animal Farm a exkurze Pardubice

V úterý 28.2. 2023 se třída 5.C vypravila do Pardubic. Nejprve jsme prošli centrum Pardubic, které možná žáci znají, ale ne vždy si uvědomí, jaké zajímavé stavby a jejich historii v centru Pardubic máme. Žáci měli za úkol najít nejdůležitější památky, splnit úkoly na pracovním listu Za památkami Pardubic k těmto památkám a vyfotit se před nimi. Následně jsme se přesunuli do budovy Východočeského divadla, kde jsme zhlédli anglické divadelní představení Animal Farm od George Orwella v podání britského divadelního souboru TNT Theatre Britain. Přestavení bylo velmi pěkně zpracováno a setkalo se s velmi kladnými ohlasy. Navíc jde o témata, které je v naší společnosti stále aktuální. Připojujeme hodnocení exkurze samotnými žáky:

celý článek14.03.2023 / Kateřina Kay a Zdeňka Raabenstein Schejbalová

Tag mit Deutsch

Zažít němčinu jinak, mimo školu, a přitom nemuset cestovat moc daleko? To znamená vyrazit do Pardubic do Goethe centra! Kolik spolkových zemí má vlastně Německo? Proč se proboha mluví německy i v Itálii?!?! Jaké je nejpodivnější německé slovo, které znáš? Kde se narodil Mozart? A byl Goethe křestním jménem Albert nebo Johann? Že „Láska prochází žaludkem" se říká i v Německu? Hledali jsme odpovědi na internetu, v knihovně, listovali v časopisech a nebo jsme dali hlavy dohromady a prostě jsme na to přišli! A když už jsme nechtěli dál pátrat a přemýšlet, zahráli jsme si třeba pexeso nebo německou verzi Černého Petra. Taková výuka němčiny-to by šlo, ne?

celý článek14.03.2023 / Mgr. Jana Doskočilová

Pozitivní inteligence

V úterý 21. 2. 2023 se v rámci semináře psychologie 3. ročníků uskutečnil další workshop Dne pro školu s výbornou koučkou Lenkou Krajhanzlovou, tentokrát na téma PQ – pozitivní inteligence aneb jak a kde sabotujeme sami sebe. Měli jsme možnost si dopředu udělat test na Sabotéry a jejich ospravedlňující lži.

celý článek01.03.2023 / Mgr. Eva Pýchová

Povídky z jedné a druhé kapsy

Ve středu dne 22. 2. 2023 se 3. a 4. ročníky vyššího gymnázia zúčastnily divadelního představení v KD Holice. Zhlédli napínavé pátrání napříč detektivními příběhy Karla Čapka podle Povídek z jedné a druhé kapsy. Herci malé divadelní skupiny s názvem SemTamFór si dali nelehký úkol: představit žákům nejen dílo slavného spisovatele, ale také filozofii pragmatismu, která hledá pravdu a spravedlnost.

celý článek01.03.2023 / Mgr. Eva Pýchová

Gyholi v Evropském parlamentu ve Štrasburku

Štrasburk, hlavní město regionu Grand Est, historická metropole Alsaska, jedno z „hlavních měst" Evropské unie, byl cílem výjezdu několika studentů našeho gymnázia. Co je do tohoto města zavedlo a jak si jeho návštěvu užili si můžete přečíst v tomto článku.

celý článek27.02.2023 / Vyslanci EP
© 2015 | Gymnázium Dr. Emila Holuba
tvorba webových stránek: logo-mima