"Toužil jsem prospěti vědě a vlasti své."
Dr. Emil Holub


Aktuality / novinky z naší školy

 

Exkurze 7. C ke Krajskému soudu

V pondělí 25. dubna navštívila třída 7. C pobočku Krajského soudu HK v Pardubicích. Studenti měli možnost stát se součástí fiktivního soudního jednání, v rámci kterého se v reálné soudní síní mohli vžít, alespoň na chvíli, do role státního zástupce, obhájce, přísedícího, nebo dokonce obžalovaného. Toto „falešné" soudní líčení vedl Mgr. Roman Drahný, předseda senátu pardubického soudu, který vše velmi patřičně doplňoval zajímavými praktickými i teoretickými informacemi.

celý článek02.05.2022 / Patrik Černý 7. C

Naši žáci a pedagog vystoupili v Rádiu Junior

Dokumentaristický tým žáků naší školy ve složení Zuzana Matějová (3. A), Eva Hlaváčková a Ivan Hlávka (oba 5. C) se v letošním školním roce pod vedením pana učitele Nečesaného účastnil dějepisného projektu Příběhy našich sousedů, který zaštiťuje organizace Post bellum. Na podzim naši žáci natočili rozhovor s pamětníkem Vlastimilem Nečesaným. Takto získané informace poté přetavili v rozhlasovou reportáž a příběh pana Nečesaného pak v březnu odprezentovali na slavnostním večeru v ZUŠ Holice, za což byli oceněni 2. místem v tomto projektu...

celý článek30.04.2022 / Mgr. Michal Nečesaný

1. místo v krajském kole angličtiny

Dne 27. dubna 2022 se v Pardubicích konalo krajské kolo Soutěže v anglickém jazyce. Oliver Škorjanc (třída 4. C) coby vítěz okresního kola ve velké konkurenci ostatních soutěžících z gymnázií Pardubického kraje získal 1. místo a zajistil si tak postup do celostátního kola, které se uskuteční začátkem června 2022 v Praze. Oliver nejprve úspěšně složil písemnou část, která se skládá z poslechu a testu z jazyka, tzv. use of English. Poté se mu velmi dařilo i v ústní části, jejímž cílem je popis a řešení situace. Předmětem hodnocení ústní části je jazyková pohotovost a kreativita, bohatost slovní zásoby, výslovnost a gramatická správnost. Oliverovi děkujeme za vzornou reprezentaci školy a přejeme hodně zdaru v ústředním kole v Praze!

celý článek29.04.2022 / Mgr. Kateřina Kay

Vyslanci EP opět v akci!

Dne 20. 4. 2022 se tým Vyslanců EP na naší škole zúčastnil spolu se seminaristy Politologie a mezinárodních vztahů hry Zachraňte prázdniny! od spolku Fakescape. Naším úkolem bylo zjistit, kdo z kandidátů na prezidenta roku 2028 je padouchem, který chce zrušit prázdniny! Hra byla založena na principu únikové hry, takže jsme během jednotlivých kroků získávali části číselného kódu k otevření mobilu, v němž jsme měli odhalit padoucha. Během plnění úkolů jsme museli rozpoznat lživé informace, upravené fotografie či nasbírat důkazy ověřováním jistých výroků. To vše se nám nakonec povedlo, padoucha jsme dopadli a prázdniny zachránili.

celý článek27.04.2022 / Patrik Jakubík (2. A)

Beztaškový den

V úterý 26. dubna uspořádali na našem gymnáziu maturanti třídy 4. A beztaškový den. Den spočíval v tom, že si studenti nesměli vzít do školy batoh a své věci si donesli v kreativních a originálních ,,netaškách." V prostorách školy jsme se tak mohli setkat například s nafukovacím člunem, kočárky, šatníkem, chlebníkem a dalšími neobvyklými nápady. Nutno podotknout, že kreativitě se meze opravdu nekladly. Jsme rádi za hojnou účast a děkujeme všem, kteří se účastnili.

celý článek27.04.2022 / Sára Víšková 4. A

Úspěchy v matematických soutěžích

V posledních týdnech probíhaly matematické soutěže jako je Pangea nebo Matematická olympiáda. V obou soutěžích jsme zaznamenali zajímavé výsledky. Petr Bláha ze třídy 3. C získal v soutěži Pangea jednoznačně nejvíce bodů, porazil všechny své spolužáky a nasbíraný počet bodů ho vynesl na celkové 5. místo v Pardubickém kraji. V okresním kole Matematické olympiády se dařilo Pavle Hlávkové rovněž z 3. C, která se umístila na krásném 3. místě. Oběma žákům srdečně gratulujeme a věříme, že na letošní výsledky navážou i v příštích letech!!!

celý článek26.04.2022 / Mgr. Veronika Rožková

Univerzita Hradec Králové se představuje

Dne 19. 4. 2022 se třídy 3. A a 7. C zúčastnily přednášky, které se týkala informací o studiu na hradecké univerzitě. Přednáška se skládala ze dvou částí. V první části pan Matyáš Strnad z oddělení propagace a komunikace seznámil žáky s obecnými informacemi o škole a v druhé části nám tým z UHK představil fakulty a obory, které jsou k dispozici. Během přednášky měli žáci možnost ochutnat energetické nápoje a také se ptát na otázky spojené se životem vysokoškolského studenta.

celý článek25.04.2022 / Patrik Jakubík, 2. A

Akvateraristická exkurze do Litomyšle

Dne 7. 4. 2022 žáci se zájmem o akvateraristiku a zvířata obecně navštívili Střední školu zahradnickou a technickou v Litomyšli. Cílem naší exkurze bylo prohlédnout si živočichy, které jen tak někde neuvidíte a které studenti této školy chovají. V několika místnostech zaměřených na chov jsme měli šanci pozorovat hady, ještěry, želvy či ryby, ale například i ježky, šelmy nebo opice. Navíc jsme nebyli ochuzeni ani o poutavý výklad o náročnosti chovu těchto exotických zvířat. Žáci možnost prohlédnout si tolik zajímavých druhů hodnotili velmi kladně a odnesli si z tohoto dne spoustu nových užitečných poznatků. Zde jsou některé z nich...

celý článek24.04.2022 / Eva Hlaváčková (5. C)
© 2015 | Gymnázium Dr. Emila Holuba
tvorba webových stránek: logo-mima