"Toužil jsem prospěti vědě a vlasti své."
Dr. Emil Holub


Aktuality / novinky z naší školy

 

Anglické divadlo na gymnáziu

V úterý 29. března jsme v naší škole uvítali The Bear Educational Theatre. Studenti nižšího gymnázia tak měli možnost po delší době zhlédnout naživo divadelní představení v angličtině. Příběh s detektivní zápletkou zaujal nejen mladší studenty. Ti byli vtaženi do děje příběhu, když se snažili dopátrat vraha krásné kabaretní tanečnice. Jedna ze studentek si dokonce „střihla" roli číšnice v samotné hře.

celý článek31.03.2022 / Mgr. Barbora Skalická

Zlato a bronz v okresním kole Soutěže v anglickém jazyce

V pondělí 28. března 2022 proběhlo v Pardubicích okresní kolo Soutěže v anglickém jazyce pro studenty gymnázií 1. – 3. ročníků. Soutěžící museli nejprve prokázat schopnost porozumět mluvenému slovu, a to ve třech obtížných poslechových cvičeních, které pro tuto soutěž připravila Univerzita v Hradci Králové. Poté následovala neméně náročná ústní část, která prověřila jejich konverzační dovednosti, schopnost bez přípravy plynule hovořit na zadané téma, orientovat se v dané problematice a pohotově reagovat na doplňující otázky poroty.

celý článek30.03.2022 / Mgr. Jaroslava Račická

Setkání studentských parlamentů Holicka

V pondělí 21. 3. 2022 se zástupci našeho Studentského parlamentu – Libuška Beránková, Doubravka Kunátová (4. C), Vašek Pevný (3. C), Vojta Hemelík a Vojta Zběhlík (2. C) – se svými koordinátorkami vydali na setkání parlamentů okolních škol, které se konalo na ZŠ Holubova v Holicích. Setkání se dále zúčastnili základní školy z Holic, Horního Jelení, Býště a Dolní Rovně.

celý článek29.03.2022 / Libuše Beránková, Doubravka Kunátová

Návštěva divadla

Ve čtvrtek 24. 3. 2022 třída 3. A společně s paní učitelkou Evou Pýchovou a Danou Půlpánovou navštívila Východočeské divadlo v Pardubicích. Měli jsme možnost zhlédnout představení s názvem Tři veteráni. Jak jistě víte, jde o adaptaci Werichovy stejnojmenné pohádky, která je součástí tzv. maturitního korpusu. V hlavní roli se nám představili Martin Mejzlík, Alexandr Postler a Tomáš Lněnička. Představení se všem moc líbilo a společně jsme si tak konečně užili i čas strávený mimo školu. Po divadle jsme chtěli využít krásného jarního počasí, a tak jsme šli procházkou (samozřejmě s výkladem)přes Pernštýnské náměstí na pardubický zámek. Prohlédli jsme si nádvoří zámku a naši vycházku jsme zakončili v parku. Tento den jsme si opravdu užili!

celý článek28.03.2022 / Aneta Kvášová, 3. A

Ocenění pro naše žáky i školu

V pátek 25. 3. 2022 se v Brandýse nad Orlicí konalo jubilejní 20. slavnostní vyhlášení vítězů celostátní literárně - výtvarné soutěže Komenský a my. A nechyběli ani zástupci naší školy! Ti si nakonec odvezli hned několik cen! Benedikt Mrázek z 7. C opět nezklamal a vyhrál zvláštní Cenu poroty, Ivan Hlávka a Monika Lacinová (5. C) Čestné uznání (všichni za svou esej na téma Jaká je hodnota osobností). A aby toho nebylo málo, Cena Pardubického kraje putuje také do naší školy a vyhráli ji žáci a učitelé, kteří studenty na soutěž připravovali!

celý článek28.03.2022 / Mgr. Eva Pýchová

Zlato a stříbro v olympiádě ve španělštině

Dne 24. 3. 2022 se konalo Krajské kolo olympiády ve španělském jazyce, a to formou online. Naši zástupci opět nezklamali a jistě právem obdrželi ta nejlepší umístění. Všichni soutěžící z pěti středních škol a gymnázií v Pardubickém kraji prošli ústní částí na dané téma a reagovali na situaci. Naše studentka a úspěšná olympionička v loňském roce Barbora Vinařová ze 4. A ve své II. kategorii zvítězila a postupuje tedy do celostátního kola, které se bude konat v dubnu v Institutu Cervantes v Praze.

celý článek28.03.2022 / Mgr. Linda Nováková Schättingerová

Preventivní program

Dne 24. 3. 2022 proběhl na naší škole preventivní program s názvem Sexuální výchova pro pokročilé pro první ročníky a druhý ročník v rámci Školního preventivního programu. Na základě předchozích zkušeností jsme opět nabídku Mezinárodní studentské organizace IFMSA CZ. využili a kladně ji hodnotíme. Proškolení studenti medicíny během 2 vyučovacích hodin probrali témata jako láska a sex, formy antikoncepce, sexuálně přenosná onemocnění a jejich prevence.

celý článek28.03.2022 / Mgr. Linda Nováková Schättingerová

Úspěch našich studentů v projektu Příběhy našich sousedů

Studenti z naší školy se v rámci projektu Příběhy našich sousedů, který je pořádaný organizací Paměť národa, stali amatérskými historiky a novináři. Pro zapojené studenty – Zuzanu Matějovou (3. A), Evu Hlaváčkovou a Ivana Hlávku (oba z 5. C) – účast v této soutěži znamenala zmapovat příběh pamětníka a zpracovat ho do formy videa, komiksu či rozhlasové reportáže. Dále bylo třeba napsat pamětníkův životopis a nakonec výsledek práce představit před porotou, veřejností a dalšími týmy na závěrečném slavnostním setkání v ZUŠ Karla Malicha v Holicích. Tým z našeho gymnázia zpracovával příběh pana Vlastimila Nečesaného z Dolní Rovně.

celý článek27.03.2022 / Mgr. Michal Nečesaný
© 2015 | Gymnázium Dr. Emila Holuba
tvorba webových stránek: logo-mima