"Toužil jsem prospěti vědě a vlasti své."
Dr. Emil Holub


Aktuality / novinky z naší školy

 

Úspěch v Istanbulu

Před časem jsem na tomto místě psal o sportovních úspěších našeho studenta Benedikta Mrázka ze 7. C na Mistrovství České republiky organizace SKIF (Shotokan Karate International Federation). Netrvalo dlouho a Ben opět úspěšně zabojoval, tentokrát na Mistrovství světa WSF (World Shotokan Federation) v tureckém Istanbulu, kde se sešlo přes 2000 karatistů z celého světa a bojovali zde o cenné kovy. Benův tým zde obsadil krásné 3. místo. Gratulujeme.

celý článek25.11.2021 / Aleš Kotyk

Úspěch našich žáků na semináři Rozhoduj o Evropě

11. listopadu se žáci napříč ročníky vyššího gymnázia zúčastnili regionálního kola semináře Rozhoduj o Evropě – Staň se na den tvůrcem evropské politiky! Žáci se na seminář přihlásili z vlastní iniciativy a jmenovitě se jedná o Evu Hlaváčkovou (5. C), Patrika Nešetřila, Patrika Jakubíka (2. A), Karolínu Zikmundovou (7. C), Lucii Tobolkovou, Alžbětu Řehákovou, Barboru Šabatovou, Elišku Štěrbovou, Tomáše Neugebauera a Kevina Pražáka (3. A). Seminář se konal v Hradci Králové v prostorách Krajského úřadu Královéhradeckého kraje.

celý článek15.11.2021 / Mgr. Kristýna Martincová

Badatelská exkurze do pardubického archivu

Ve středu 3. listopadu 2021 navštívily třídy 3. A a 7. C spolu s paní učitelkou Pýchovou v rámci společenskovědního semináře Archiv v Pardubicích a zúčastnily se přednášky s lektorkou Mgr. Růžičkovou o funkci a významu archivu. V druhé půlce exkurze žáci dostali za úkol vyhledat osudy tří židovských rodin, které byly původem z Pardubic. Nakonec každá skupinka přednesla ostatním, co "vybádala". Při cestě z archivu jsme se stihli podívat i na kameny vsazené v dlažbě Pernštýnského náměstí a věnované památce vyvražděných židovských rodin.

celý článek10.11.2021 / Justina Fibichová (3.A)

OSLAVILI JSME HALLOWEEN

Na našem gymnáziu se pod záštitou Studentského parlamentu konal Halloweenský den. Studenti tento svátek, oslavovaný zejména v anglicky mluvících zemích, využili k převlečení se do tematických masek. V pondělí 1. listopadu jste tak mohli ve škole potkat různá strašidla, čarodějnice, kostlivce, upíry a další nadpřirozené bytosti. Studenti, kteří se této akce zúčastnili, si ji chválili a už dávali návrhy na další projekty s podobným zaměřením.

celý článek05.11.2021 / Zuzana Matějová (3. A) a Ivan Hlávka (5. C)

Třídní schůzky a plenární schůze SRPŠ

8. listopadu 2021 proběhne od 16:30 plenární schůze SRPŠ a od 17:00 budou pokračovat třídní schůzky. Všem zákonným zástupcům byla 2. listopadu 2021 prostřednictvím Školy OnLine rozeslána pozvánka spolu s podmínkami účasti na této akci. Těšíme se na setkání s Vámi.

celý článek05.11.2021 / Mgr. Andrea Daňková

Día de los Muertos

Už jste slyšeli o mexickém svátku s názvem Día de los Muertos? Ačkoliv se jedná o svátek spojený se smrtí, pláče a smutku se při jeho oslavách nedočkáte. Věří se, že během oslav (připadají na první dva dny v listopadu) do země živých zavítají duše zemřelých – jen tak, trochu se pobavit se svými příbuznými a přáteli, aby pro ně tolik netruchlili. Účelem Día de los Muertos je spíše vzpomínat a oslavovat život zemřelých než smutnit nad jejich odchodem. Připravte se proto na záplavu květů, originálně vyzdobené oltáře, tematické dobroty a spoustu zpěvu a tance!

celý článek01.11.2021 / Mgr. Linda Nováková Schättingerová

Další úspěch Benedikta Mrázka

Bena ze 7. C většinou známe jako úspěšného řešitele různých společenskovědních soutěží a také jako úspěšného autora SOČ. Tentokrát k nám ale dorazila i jiná zpráva. Ben je i úspěšným karatistou. Tomuto sportu se věnuje již sedm let a není jistě bez zajímavosti, že k jeho trenérům v oddílu Karate Lions Pardubice z. s. patří naši dva absolventi Milan Tesař a Jan Vobruba. Benovi se letos na Mistrovství České republiky organizace SKIF (Shotokan Karate International Federation) podařily hned dva pěkné úspěchy: v kategorii kumite muži U20-70 kg obsadil 2. místo a společně se svým týmem juniorů rovněž obsadil 2. místo.

celý článek01.11.2021 / Aleš Kotyk

La noche de brujas

Ještě před prázdninami jsme se na hodinách španělštiny napříč ročníky věnovali tradičně podzimnímu svátku La noche de brujas aneb Noci čarodějnic ve Španělsku. Žáci si rozšířili slovní zásobu co se týká dekorací a převleků, pracovali s textem ve skupinách, zhlédli tematická videa a rozdalo se na 135 kusů perníčků s motivy podzimu. Již nyní se těšíme na další tematickou hodinu, a to El día de los muertos a vydáme se tak přes oceán do Mexika.

celý článek01.11.2021 / Mgr. Linda Nováková Schättingerová
© 2015 | Gymnázium Dr. Emila Holuba
tvorba webových stránek: logo-mima