"Toužil jsem prospěti vědě a vlasti své."
Dr. Emil Holub


Aktuality / novinky z naší školy

 

4. C na charitativní akci

V pondělí 25. 11. 2019 se třída 4. C zapojila do tradiční charitativní akce ve spolupráci s Oblastní charitou Pardubice. Naši žáci na faře v Holicích pomohli vyrobit necelé dvě stovky korpusů adventních věnců pro další dekoraci, jež jsou určeny pro domácí hospicovou péči. Rozzářili tak Vánoce pomocí potřebným.

celý článek26.11.2019 / Mgr. Linda Nováková Schättingerová / foto: 6

Ohlédnutí za studentskou akademií

V pátek 15. listopadu 2019 jsme si naší školní akademií připomněli Den boje za svobodu a demokracii. Obě představení – odpolední pro školu i večerní pro veřejnost – proběhla jako již tradičně pod osvědčenou taktovkou Mgr. Lindy Novákové Schättingerové. Letošní třicáté výročí sametové revoluce nešlo opomenout, a tak jsme byli svědky potlačené demonstrace na Národní třídě, Modlitby pro Martu, spartakiádních Poupat i hodiny dějepisu a zkoušení Karolíny Kaiserové z listopadových událostí.

celý článek24.11.2019 / Mgr. Andrea Daňková / foto: 10

Adventní večer již podvacáté!

Milí přátelé, s blížícím se závěrem kalendářního roku a s příchodem vánočních svátků nastává doba, kdy si Vás opět dovolujeme pozvat na Adventní večer na našem gymnáziu. A ten letošní je pro nás zvlášť výjimečný, vždyť si připomínáme 20. výročí otevření nové budovy našeho gymnázia!

celý článek18.11.2019 / Mgr. Eva Pýchová

Další cena pro etickou výchovu

V pondělí 11. listopadu 2019 se v Senátu Parlamentu ČR naposledy udílely ceny za etické projekty v rámci Nadace Josefa Luxe. Naše škola opět získala 1. místo, tentokrát za projekt, jehož název pochází ze slavné knihy A. de Saint Exuperyho Malý princ: „... je třeba žádat od každého to, co může dát," odvětil král. „Autorita je založená především na rozumu".

celý článek18.11.2019 / Mgr. Eva Pýchová

Jiná soutěž než obvykle

Ve dnech 6.-7. 11. 2019 jsme měly jedinečnou možnost zúčastnit se 25. ročníku ekologické olympiády pro SŠ. Šlo o krajské kolo, které probíhalo v Oucmanicích v ekocentru Paleta. Soutěžily jsme ve trojčlenných týmech, ten náš "legendární dream team" se skládal z Veroniky Janegové, Anety Solníkové a mě.

celý článek14.11.2019 / Veronika Knížková (5. C) / foto: 13

1. A na návštěvě v knihovně

Dne 12. 11. navštívila naše třída 1. A Městskou knihovnu v Holicích. Seznámili jsme se s chodem knihovny, sami si zkusili vyhledávat knihy z povinné maturitní četby pomocí online katalogu a naučili se, co znamená Mezinárodní desetinné třídění. Zjistili jsme, že naučná literatura se řadí právě podle Mezinárodního desetinného třídění, zatímco beletrie podle abecedy. Mnoho žáků využilo možnosti založit si v knihovně členskou kartu. Také jsme se dozvěděli, že knihovna pořádá různé poutavé akce, například autorská čtení nebo besedy se známými autory. Troufám si říct, že se exkurze všem velmi líbila, vždyť jsme se dozvěděli spoustu nových informací.

celý článek14.11.2019 / Zuzana Matějová (1. A)

Litevská návštěva na GYHOLI

Celý týden od 21. do 25. 10. na našem gymnáziu pobývaly dvě kolegyně učitelky z Gymnázia v Rokiškis v Litvě, které tu plnily druhou část evropského projektu Erasmus KA1. V rámci tzv. „stínování" vykonávaly každý den několik náslechů u českých kolegů stejné specializace, aby zhodnotily nabyté zkušenosti v rámci dvouletého projektu, ale zejména ve své vlastní praxi, sdílely je s kolegy ve své škole i širším okolí. Valéria sledovala hodiny jazyků, zejména jazyka ruského, a Rasa byla v hodinách fyziky. Z naší strany se projektu zúčastnilo celkem 10 učitelů. Litevské kolegyně mohly sledovat celý chod školy a velmi kladně oceňovaly nestresující atmosféru, ale také soustředěnou výuku bez rušivého vlivu mobilů v hodinách.

celý článek05.11.2019 / Mgr. Zdeňka Raabenstein Schejbalová

Babí léto na Královské cestě

17. října jsme se vydali na exkurzi do Prahy, jejímž cílem bylo projít Královskou cestu – součást jednoho z maturitních témat z anglického jazyka. Královská cesta je historická trasa centrem Prahy, po které projížděli nastávající čeští králové ke korunovaci. Stejně jako králové jsme i my začínali na náměstí Republiky, v místě bývalého Králova dvora, a končili na Pražském hradě u katedrály svatého Víta.

celý článek21.10.2019 / Patricie Vohralíková a František Kloboučník (8. C)
© 2015 | Gymnázium Dr. Emila Holuba
tvorba webových stránek: logo-mima