"Toužil jsem prospěti vědě a vlasti své."
Dr. Emil Holub


Aktuality / novinky z naší školy

 

Jubilejní Bílá pastelka

Ve středu 16. října 2019 jsme se opět zapojili do celostátní charitativní sbírky Bílá pastelka, kterou organizuje organizace Tyfloservis a která se letos konala již po dvacáté. Tentokrát v centru Holic nabízely ke koupi symbolickou bílou pastelku dvojice ze třídy 5. C. Vybrané prostředky putují na speciální služby pro nevidomé a slabozraké, například na výuku práce na počítači, nácvik chůze s bílou holí, knihovnu digitálních dokumentů, výcvik vodicích psů pro nevidomé či na zaměstnávání zrakově postižených. Dvojicím se podařilo vybrat částku převyšující 2100,-. Děkujeme dobrovolníkům z 5. C za pomoc a všem, kteří přispěli, za podporu charitativní akce.

celý článek19.10.2019 / Mgr. Kateřina Kay

Byli jsme na vernisáži

15. října 2019 se naši studenti zúčastnili na náměstí T. G. Masaryka vernisáže zajímavé putovní výstavy „Než přišla svoboda". Organizátorem výstavy je Pardubický kraj a výstavní panely připravili pracovníci regionálních muzeí v Pardubicích, Chrudimi, Vysokém Mýtě a Litomyšli. Výstava bude instalována celkem v 16 městech Pardubického kraje, v Holicích bude k vidění od 15. do 28. 10.

celý článek15.10.2019 / Aleš Kotyk

Projekt Edison

Projekt Edison, který na našem gymnáziu probíhal ve dnech 7.-11. října 2019, skončil a my srdečně děkujeme Indiře z Kazachstánu, Marii ze Španělska, Yulii z Ukrajiny, Mariami z Gruzie, Kirthice z Malajsie a Aayushovi z Indie za to, jak skvěle dokázali na naší škole vytvořit mezinárodní atmosféru. Na týden se naše škola proměnila v místo, kde naši studenti a mladí lidé z různých koutů světa spolu komunikují, navzájem si naslouchají, baví se, tančí a hrají hry.

celý článek15.10.2019 / Mgr. Kateřina Kay / foto: 48

Noc vědců

Noc vědců - noc, při které jsme poukázali na plastové nebezpečí! V pátek 27. 9. okolo šestnácté hodiny jsme nasedli s paní profesorkou Valáškovou do auta. Naším cílem bylo gymnázium v Rychnově nad Kněžnou, kde se celá akce konala. Budova byla obrovská, ale naštěstí jsme přednášky měli hned v přízemí. V učebně jsme měli vše potřebné (tabuli, fixy, počítač, ...).

celý článek14.10.2019 / Martin Marek 5. C

REVOLUTION TRAIN s tercií a kvartou

V rámci primární prevence v předmětu Výchova ke zdraví se třídy 3. C a 4. C zúčastnily exkurze v Pardubicích. Jednalo se o projekt Revolution Train (protidrogový vlak). Cílem projektu je představit problematiku drogově závislých. Netradiční forma celého projektu nás velmi překvapila a každý se s ní vyrovnává po svém. Žáci měli možnost postupně procházet v protidrogovém vlaku příběhem, který byl koncipován jako životní příběh party mladých lidí, a stávali se i jeho aktivními účastníky.

celý článek11.10.2019 / Mgr. Linda Nováková Schättingerová / foto: 7

Do Vídně za Emilem Holubem

Na začátku října tradičně jezdíme k hrobu člověka, kterého máme v názvu školy. Návštěvy se zúčastnilo 5 studentů a já. Jeden postřeh, hrob je na "dobré adrese". V sousedství je mnoho světově proslulých jmen. Bethoven, Strauss, Brahms, Mozart a vedle dalších skladatelů čteme jména univerzitních profesorů.

celý článek09.10.2019 / RNDr. Jiří Dvořáček / foto: 9

Jak jsme oslavili 20 let naší budovy

Oslava dvaceti let od otevření nové budovy našeho gymnázia byla netrpělivě očekávanou událostí. Celý tento speciální den začal sázením stromu – pro tento účel byla zvolena lípa. Následně RNDr. Jiří Dvořáček představil sluneční hodiny, jež byly zhotoveny před budovou gymnázia. Pak už následoval projektový den pro studenty nižšího gymnázia, kteří si prošli různá stanoviště, zaměřená především na přírodní a technické vědy. Starší studenti se mezitím věnovali sportu, nebo v aule zhlédli přírodovědný film.

celý článek03.10.2019 / Mgr. Michal Nečesaný

Dvacetileté sportování

V rámci oslav 20 let nové budovy gymnázia kabinet TV s třídou 3.C v nově zrekonstruovaném areálu zorganizoval sportování pro studenty všech 12 tříd gymnázia a veřejnost. Na programu měly být turnaje v nohejbalu, odbíjené, utkání ve vybíjené a softballu. Jednotlivé bloky vždy završovaly hodinové běžecké charitativní štafety. Počasí však nohejbalovou část znemožnilo odehrát a volejbal proběhl v tělocvičně. Následující program byl ale podle plánu již zrealizován venku. V 10:30, 13:30 a v 15:00 startoval charitativní běh, který přinesl potřebné finance pro celoroční podporu studia námi adoptovaného afrického studenta. A jelikož byli sponzoři štědří, na jeho konto přispěli 5900 Kč. 1950 Kč byl výtěžek z odpoledního běhu pro veřejnost, kde si dobrovolní běžci platili startovné dle svého uvážení a mohli si „kolečko" nechat i změřit. Díky získané částce tak bude mít adoptivní student na příští rok studium zaplaceno. Sportovní část oslav se tedy povedla, naše plány se splnily.

celý článek02.10.2019 / Mgr. Václav Vohralík
© 2015 | Gymnázium Dr. Emila Holuba
tvorba webových stránek: logo-mima