"Toužil jsem prospěti vědě a vlasti své."
Dr. Emil Holub


Aktuality / novinky z naší školy

 

Yume se loučí

Po celý školní rok s námi chodila do školy japonská studentka Yume Anraku, která pobývala v české rodině v rámci recipročního programu AFS. Byla přítomna na většině hodin se třídou 6. C, ale i v jiných ročnících, účastnila se různých událostí ve škole ale i mimo ni – například měla seminář origami v Pardubicích, zúčastnila se soutěže origami v Hradci Králové. Navštěvovala školní sbor a zúčastnila se adventního koncertu, benefičního koncertu pro afrického studenta a dalších vystoupení. Pro své spolužáky si několikrát připravila prezentaci o Japonsku. Spolupracovala i se základní školou v Holicích. Studenti svou malou kamarádku z exotické země přijali velmi srdečně a navázali mnohá krásná přátelství, která je vzájemně velmi obohatila.

celý článek28.06.2019 / Mgr. Zdeňka Raabenstein Schejbalová

Třídní výlet 2.C a 3.C

Dne 26. června se třídy 2.C a 3.C vydaly na školní výlet „do ráje" – tedy konkrétně do Českého ráje, což zůstalo ovšem do poslední chvíle utajené. Naším prvním cílem byl gotický hrad Kost, kde si pro nás exkluzivní prohlídku připravila zdejší průvodkyně a letošní úspěšná absolventka našeho gymnázia Nataly Schättingerová. Zlatým hřebem byla návštěva mučírny a černé kuchyně.

celý článek27.06.2019 / Mgr. Michal Nečesaný

Pohádka o velkém zkoumání

Bylo, nebylo, jednoho dne třída 1. C vyrazila k rybníku "Hlubáku" a nesla s sebou devět záhadných černých batůžků. V batůžcích byly uschovány potřeby pro chytání vodních bezobratlých živočichů. U Hlubáku se dvacet osm trpaslíků a trpaslic rozdělilo na devět skupin. U vody museli splnit náročný úkol, který spočíval v hledání a lovení bezobratlých živočichů. Podařilo se jim ulovit například plovatku, klešťanku, buchanku, bruslařku, larvu potápníka, larvu motýlice, perloočku, larvu jepice, larvu pošvatky, vírníka, splešťuli, pijavici, znakoplavku a další chramostejlíky.

celý článek25.06.2019 / Badatelé z 1. C / foto: 14

Úspěch Zdeňka Doležala

Celostátní přehlídka 41. ročníku SOČ letos proběhla od pátku 14. do neděle 16. června 2019 na Mendelově gymnáziu a Slezské univerzitě v Opavě. Záštitu nad letošním ročníkem převzala předsedkyně Akademie věd České republiky prof. RNDr. Eva Zažímalová, CSc. Akce se zúčastnilo 306 vítězů krajských přehlídek SOČ, kteří se utkali v osmnácti vědních oborech.

celý článek20.06.2019 / Aleš Kotyk

Ondra jede do Bruselu!

Úspěšné „soutěžní tažení" našich studentů v letošním roce se přiblížilo do finále. Student Ondra Doležal, předseda našeho školního parlamentu, vyhrál třídenní cestu do Bruselu.

celý článek19.06.2019 / Mgr. Eva Pýchová

Staň se poslancem na jeden den

Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky, pod záštitou poslance Martina Kolovratníka, vyhlásila již tradičně soutěž Staň se poslancem na jeden den. Dva z našich studentů, Bára Bulánková a Ondřej Doležal, oba ze třídy 6. C, se společně s dalšími 6 adepty dostali do finále. Gratulujeme! Vyhrává ten student, který získá nejvíce hlasů. Vítěze již tradičně do Poslanecké sněmovny doprovodí celá kmenová třída. Proto neváhejte a připojte i svůj hlas. Soutěž se uzavře 30. 6. 2019.

celý článek17.06.2019 / Mgr. Eva Pýchová

Slavnostní vyhlášení soutěže Lidice 21

Ve dnech 5. až 7. června 2019 jsem se spolu s dalšími nadšenci literatury a dějepisu nejen z celé ČR, ale také ze Slovenska a Polska zúčastnila slavnostního vyhlášení 14. ročníku mezinárodní vědomostní soutěže Lidice pro 21. století, do které se letos zapojilo téměř 2300 studentů. Vyhlášení probíhalo v prostorách kostela sv. Václava v Opavě za účasti známých osobností – ať už jde o herce či válečné veterány. Soutěž se skládá ze dvou částí – vědomostní a literární.

celý článek12.06.2019 / Bára Bulánková, 6. C

Pokračuje spolupráce se základními školami

V nadcházejících dnech proběhnou v pořadí druhé projektové dny, které v rámci projektu I-KAP připravujeme ve spolupráci s místními základními školami. Tentokrát se projektové dny uskuteční v terénu, kde se žáci ZŠ Horní Jelení budou snažit proniknout do tajů meteorologie a žáci z holických základních škol si vyzkouší rozmanité metody biomonitoringu, což je metoda studia životního prostředí s využitím rozmanitých organismů.

celý článek12.06.2019 / Mgr. Marek Janů
© 2015 | Gymnázium Dr. Emila Holuba
tvorba webových stránek: logo-mima