"Toužil jsem prospěti vědě a vlasti své."
Dr. Emil Holub


Aktuality / novinky z naší školy

 

5 jazyků na pódiu – opět naživo

Tradice započatá před devíti lety zůstává stále nepřerušena. Ve čtvrtek 1. 12. 2022 jsme po dvou covidových letech opět mohli hostit šikovné žáky a studenty základních škol a víceletých gymnázií při soutěži 5 jazyků na pódiu v prostorách naší školy. Naživo jsme vyzkoušeli, jak se osvědčí zapojit techniku do pěveckých vystoupení s nahraným doprovodem jako karaoke a také, jak si žáci sami nebo s pomocí svých učitelů přizpůsobí anebo zcela vymyslí a zdramatizují vlastní rozhovor.

celý článek05.12.2022 / Mgr. Zdeňka Raabenstein Schejbalová

GYHOLI reprezentovalo ČR v Bruselu

Díky zapojení naší školy do vzdělávacího programu EPAS - Vyslanci Evropského parlamentu jsme dostali příležitost reprezentovat Českou republiku na metodickém semináři v Bruselu organizovaném Evropským parlamentem s názvem ´When Traditional Education meets Non-Formal,´ který se konal 17. 11. 2022.

celý článek02.12.2022 / Mgr. Aneta Rambousková

Le goût de l´Avent

V rámci studia francouzštiny se naše škola otevřela spolupráci s gymnáziem F. M. Pelcla v Rychnově nad Kněžnou. Rádi jsme přijali jejich pozvánku a zúčastnili se workshopu, který pro nás žáci tamního gymnázia připravili, a který se nesl zejména v duchu blížících se Vánoc. Rychnovští francouzštináři si připravili zajímavé aktivity, na kterých společně v týmu s našimi žáky pracovali: modelování historických objektů Paříže, výroba a degustace francouzských specialit nebo originální zpracování francouzských vánočních koled.

celý článek02.12.2022 / Mgr. Jana Doskočilová

Podzim v přírodovědných soutěžích

Za námi je teprve první čtvrtletí letošního školního roku a naše škola se již může pochlubit několika pěknými výsledky svých žáků v přírodovědných a matematických soutěžích. Nejzářivějším úspěchem je první místo v kraji Jonáše Matušky z 1. A v Přírodovědném Klokanovi. Ještě čekáme, na jaký výsledek dosáhl v celostátním měřítku.

celý článek02.12.2022 / Mgr. Jitka Valášková

ZKOUŠKY CAMBRIDGE

V pátek 25. 11. a v sobotu 26. 11. 2022 si dvacítka studentů našeho gymnázia otestovala své znalosti angličtiny v mezinárodní Cambridge zkoušce B2 First (dříve známé jako FCE – First Certificate in English). Naše škola se v září 2022 stala partnerskou školou British Council v programu Advantage. Zároveň jsme navázali spolupráci s Britským centrem v Pardubicích, které je autorizovaným zkouškovým centrem Cambridge zkoušek, a získali jsme akreditaci, aby zkoušky Cambridge mohly probíhat přímo v budově gymnázia.

celý článek29.11.2022 / Mgr. Kateřina Kay

2. A na návštěvě

Dne 25. listopadu 2022 se třída 2. A vydala na exkurzi do firmy Junker v Holicích v doprovodu s paní Mgr. Koláčkovou a panem Nechvílem. V prostorách budovy jsme strávili celkem dvě vyučovací hodiny. Před začátkem exkurze jsme si všichni museli obléct oranžové reflexní vesty, takže jsme vypadali jako stylová sešlost popelářů. Poté jsme byli rozděleni na dvě skupinky a ke každé byl přiřazen jeden průvodce, který nás celou exkurzí provedl. Seznámili nás s výrobou firmy, povídali o různých typech brusek, kotoučů a hřídelí.

celý článek29.11.2022 / Markéta Holušová 2. A

OHLÉDNUTÍ ZA STUDENTSKOU AKADEMIÍ 2022

Dne 16. 11. 2022 jsme zažili tradiční společný den v Kulturním domě v Holicích. A jak jinak než v předvečer oslav boje studentstva za svobodu a demokracii. V letošním roce jsme zhlédli vystoupení všech dvanácti tříd školy, a to v počtu 221 vystupujících. Dvouhodinový program byl plný scének, tanců, baletních mezivstupů a nechyběla závěrečná vystoupení obou maturitních tříd. Téma Cesty Malého prince zdálo se zpočátku náročné, ale díky hlavní scénáristce Adéle Cimburkové z 8. C byla vystoupení propojena příběhem zcela dokonale. Vystoupení hlavních aktérů byla též oceněna a vystoupení všech tříd doprovodil a sjednotil vizuálně a hudebně Adam Špelda z 8. C. Poděkování patří všem garantům tříd, vystupujícím a doprovázejícím učitelům za zodpovědnou přípravu a zdárný průběh naší tradiční akce ve velkém stylu. Však jsme také vyprodali celý kulturní dům a dle neutuchajícího potlesku diváci odcházeli kulturně obohaceni.

celý článek24.11.2022 / Mgr. Linda Nováková Schättingerová / foto: 24

Nový předmět v primě

V letošním školním roce se naše gymnázium dočkalo několika prvenství: poprvé se začal v primě vyučovat nový předmět Přírodovědný základ, který spojuje některé dovednosti přírodovědných předmětů jako fyzika, chemie, přírodopis a zeměpis. A poprvé tento předmět vyučuje tandem vyučujících, konkrétně Jitka Valášková a Marek Janů. Cílem nového předmětu je připravit žáky na budoucí přírodovědné vzdělávání především po praktické stránce.

celý článek24.11.2022 / Mgr. Jitka Valášková
© 2015 | Gymnázium Dr. Emila Holuba
tvorba webových stránek: logo-mima