"Toužil jsem prospěti vědě a vlasti své."
Dr. Emil Holub


Aktuality / novinky z naší školy

 

Olympiáda dětí a mládeže

Ve dnech 5.–9. 6.2023 se na holických sportovištích konala 23. Olympiáda dětí a mládeže ZŠ Holicka. Tradičně se zúčastnilo 6 škol. Naše gymnázium obsadilo všechny soutěže, i když někdy to bylo v duchu olympijského hesla: „Není důležitě zvítězit, ale zúčastnit se."

celý článek26.06.2023 / Mgr. Milan Nágr

Vítězství v přehlídce SOČ

Náš letošní absolvent Benedikt Mrázek vybojoval na již 45. celostátní přehlídce prací SOČ v Plzni první místo. Jeho kvalitní práce s názvem „Jednota a mnohost. K problematice diverzifikace jsoucen a analogie pojmu jsoucna" zaujala porotu této prestižní soutěže natolik, že získala kromě prvního místa ještě Cenu MŠMT, Cenu hejtmana Plzeňského kraje pana Rudolfa Špotáka, Cenu děkana Fakulty veřejných politik Slezské univerzity v Opavě a zvláštní cenu Návrh do soutěže o cenu České hlavičky – Merkur "Člověk a společnost".

celý článek26.06.2023 / Aleš Kotyk

Rozpočti si to!

V letošním roce se žáci 6. C a 2. A v rámci ZSV účastnili soutěže Rozpočti si to!, jejímž smyslem je rozvinutí finanční gramotnosti účastníků, a to zejména v tématu domácího hospodaření. Žáci tím tak pokryli jedno z témat z oblasti ekonomiky, které se v rámci předmětu věnovali.

celý článek24.06.2023 / Mgr. Kristýna Martincová

EuropaSecura

Dne 23. května se Tereza Feltlová, Markéta Holušová a Kateřina Tothová z 2. A zúčastnily krajského kola soutěže EuropaSecura, které proběhlo na Krajském úřadě v Pardubicích. Jedná se o unikátní soutěž pro studentky a studenty SŠ o mezinárodní a bezpečnostní politice, EU a NATO.

celý článek23.06.2023 / Mgr. Kristýna Martincová

Přednáškový den

V pondělí 26. 6. Studentský parlament připravil pro své spolužáky Přednáškový den. Poprvé budou zapojeni všichni žáci naší školy. Více informací se dozvíte v tomto článku.

celý článek23.06.2023 / Studentský parlament / foto: 28

Report z Vltavských peřejí 2023

Minulý týden se oba druhé ročníky vyššího gymnázia vrátily z putování po Vltavě a jejím interesantním okolí a neméně zajímavou historií. Vybaveni vařiči, ešusy, sudy, pádly, vylejváky, houbami a kanoemi za 6 dní poznali život v kempech kolem Vltavy, navštívili cisterciácký klášter ve Vyšším Brodě, založený Vokem I. z Rožmberka, od hradní věže po podhradní restaurace pronikali do zákoutí středověké obce Rožmberk, v závěru kurzu nakoukali, kompletně nafotili a nasáli UNESCEm chráněný Český Krumlov, který se po katastrofálních záplavách 2002 opět skví ve vší parádě.

celý článek28.06.2023 / Mgr. Václav Vohralík

Dvě první místa

U příležitosti Dne Země probíhala v Pardubickém kraji soutěž Dobrý skutek pro přírodu, jejímž cílem je zvýšit zájem dětí o přírodu a aktivně je zapojit do praktické ochrany přírody. Do soutěže se přihlásilo celkem 19 kolektivů a 3 jednotlivci. Naše žákyně Anička Žaloudková (1. C) a Amálka Piwowarská (3. C) se soutěže dobrovolně zúčastnily v kategorii jednotlivců a za svůj dobrý skutek byly oceněny 1. místem.

celý článek20.06.2023 / Mgr. Veronika Kotyzová

Tečka za letošními semináři Psychologie a SVS

Poslední pomyslné tečky za společenskovědním a psychologickým seminářem ve 3. ročníku se uskutečnily tento týden, tj. 13. a 14. 6. 2023, kdy studenti přednesli své poslední prezentace, obhájili poslední seminární práci a formou netradičních metod jsme si zopakovali učivo celého uplynulého období. Ještě před tím jsme na hodinách přivítali hned dva odborníky z praxe – nejprve to byl tiskový mluvčí a člen komise České bankovní asociace - Mgr. Jakub Švestka - a pak ještě Dr. Ondřej Sikora z Univerzity Pardubice, který nám v rámci Kontextů humanity představil postavu snad nejslavnějšího (a asi i nejkontroverznějšího) filozofa všech dob – Friedricha Nietzsche, autora slavného citátu: „Učím se žít tak, abych v každém okamžiku přitakal životu".

celý článek15.06.2023 / Mgr. Eva Pýchová
© 2015 | Gymnázium Dr. Emila Holuba
tvorba webových stránek: logo-mima